Ples oko vatre: U Vindiji uprizorenje života praljudi u nedjelju, 22. svibnja

U organizaciji KUD-a Voća, u nedjelju, 22. svibnja, s početkom u 16.30 sati ispred prostora spilje Vindije u Rijeci Voćanskoj (općina Donja Voća) održat će se treća po redu kulturno-umjetnička i edukativna manifestacija ‘Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost’, u kojoj članovi KUD-a Voća ožive praljude i vile kroz stare legende voćanskoga kraja.

Ova manifestacijom će KUD obilježiti i prvih pet godina ponovnog djelovanja te će održati i svečanu Skupštinu KUD-a.

Tom će prilikom u programu ispred spilje nastupiti dječja i muzička sekcija KUD-a Voća s plesom u čast vilama, koje su prema narodnoj predaji živjele u spilji i koje su mještani darovali kako bi im pomogle u obrađivanju polja, kod uroda i slično.

Također, u programu uz stare napjeve i melodije sudjelovati će i Župni zbor Ljubav i mir, Zbor umirovljenika te tamburaški sastavi iz Narde (Mađarska) i Međimurja.

U edukativnom dijelu na sam značaj i povijest spilje Vindije osvrnuti će se gosti stručnjaci s područja paleontologije.

Okupljanje sudionika i posjetitelja biti će u 16 sati na parkiralištu uz cestu Donja Voća – Rijeka Voćanska, a program manifestacije počinje dolaskom sudionika u pretspiljski prostor (oko 16.30 sati).

Osim KUD-a Voća, u realizaciji manifestacije sudjeluju i Udruga privatnih šumovlasnika ‘Breza’, Udruga vinogradara i voćara ‘Barilček’, župnik Župe Donja Voća Josip Drvoderić, Lovačko društvo Trčka te ostale brojne voćanske udruge.

Voćanci kao tradicionalno dobri domaćini neće dozvoliti da se posjeti Voća, a da se ne proba voćansko ‘jesti’ i ‘piti’, stoga nakon službenog dijela manifestacije, KUD Voća, praljudi, vile te udruge suorganizatori pozivaju sve ljubitelje prirode i starih običaja na zajedničko druženje u podnožju spilje uz obilje autohtone hrane i pića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije