FOTO Iskusni stari i poletni mladi udružili snage, posadili drvo i mnogo cvijeća

Današnji dan bio je više nego pogodan za rad na vrtu ili uređivanju okućnica. Sunce, ugodna temperatura, tek poneki vjetrić. Toga su bili svjesni i korisnici Doma za starije i nemoćne u Varaždinu te su uz pomoć učenika i učenica Prve gimnazije Varaždin krenuli u uređivanje okoliša oko Doma. Cilj koji su postavili pred sebe bilo je sadnja cvijeća i drveta.

Kad smo stigli na poprište, radovi su već bili u tijeku, a osim članova, kako smo naknadno saznali, Eko grupe i učenika Prve gimnazije, velik broj korisnika promatrao je sa svojih balkona kako napreduju radovi.

Grablje, metle, tačke, lopatice, sve je to bilo u u mladim i starim rukama marljivih ratara.

– Mi smo članovi Eko grupe, metemo, grabljemo, družimo se. Osam nas je u grupi, nije nam teško raditi. Lijepo je vani, lijepo nam se družiti. Šef Marko nam je dobar, sve nabavi! Ako treba kupi i bezalkoholno pivo – kazala nam je Danica Leskovar, jedna od korisnica Doma koja se uz to požalila da je nitko ne posjećuje.

Odlučili smo potražiti ‘šefa’ Marka i pronašli smo ga zaposlenog, kako vozi tačke.

– Danas sam izveo svoju Eko grupu, čistimo i uređujemo naš okoliš. Sad smo dobili cvijeće pa sadimo ispred Doma tako da ugođaj bude malo ljepši. Svakog ponedjeljka, ako nam vrijeme posluži, mi tako izađemo i čistimo. Došli su nam srednjoškolci i srednjoškolke i zainteresirani su za uređivanje pa često dođu i pitaju što ćemo raditi i kako. Čeka nas još puno posla. Moji radnici su odlični, jedva čekaju da ih pozovem – kazao nam je voditelj Eko grupe Marko Pavićić.

Osim iskusnih radnika, popričali smo i s mladim gimnazijskim snagama.

– Iz projekta smo jačanja socijalne osjetljivosti Prve gimnazije Varaždin. Danas smo došle posaditi cvijeće kod korisnika Doma za starije i nemoćne. Dobile smo nagradu Otisak srca baš za projekt jačanja socijalne osjetljivosti i ovo je nastavak tog projekta – Ana Marija Peharda, učenica trećeg razreda.

I dok je Ana Marija već iskusna vrtlarica, njezina kolegica Marta tek je počela učiti tajne vrlarenja.

– Nismo ovdje prvi put, od početka godine dolazimo u Dom. Svaki učenik u našem projektu zadužen je za jednog korisnika Doma i posjećujemo ih često – kazala nam je Marta Hrelja, također učenica trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin, kojoj ovo prva godina kao dolazi u Dom.

O čemu se točno radi u cijelom projektu saznali smo od Marinele Marčetić, knjižničarke Prve gimnazije Varaždin koja je dopratila učenike do Doma.

– Projekt se zove ‘Jačanje socijalne osjetljivosti u lokalnoj zajednici’ prije dvije godine. U tom projektu volontiraju samo učenici Prve gimnazije Varaždin. Projekt svake godine kreće ispočetka, a mi smo u Domu za stare i nemoćne, već treću godinu zaredom. Prošle godine dobili smo novčanu nagradu za naš projekt, a sad smo odlučili iskoristiti tu nagradu kako bismo kupili cvijeće i ukrasili Dom. Učenici su odlični, nije im problem sudjelovati u ovakvim projektima – kazala je Marinela.

U akciji je sudjelovala i radna terapeutkinja Doma za starije i nemoćne Vesna Pravica.

– U sklopu radne terapije postoji Eko grupa. Postojala je i prije pod drugim imenom i oni su jako aktivni. Eko grupa pomaže majstorima koji rade na uređenju okoliša, a imaju i kompostište koje su sami izgradili. U grupi ih je oko 12, nekima je teško jer imaju raznorazna ortopedska pomagala, no uvijek se odazovu na akcije. Ovu akciju smo odgađali dva tjedna, vrijeme nam nije išlo na ruku. No danas je ipak vrijeme odlično i odmah su krenuli u pripremu za sadnju cvijeća. Mladi koji nas posjećuju jako puno znače za naše korisnike – dodala je Vesna Pravica.

Mnogo posla je još pred Eko gupom, no sigurni smo kako će vitalni starci uz pomoć mladih gimnazijskih snaga urediti svoj okoliš i pretvoriti ga u oku ugodan ambijent, kako za korisnike tako i za posjetitelje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije