FOTO Obilježen Dana sjećanja na holokaust: ‘Židovstvo treba oživjeti’

Na Židovskom groblju u Varaždinu danas, 5. svibnja, održana je komemoracija u spomen na sve preminule članove Židovske zajednice u Varaždinu povodom Jom Hašoa – Dana sjećanja na holokaust.

Predsjednik Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Milivoj Dretar napomeno je kako je najstarija židovska zajednica u kontinentalnoj Hrvatskoj osnovana upravo u Varaždinu, i to sredinom 17. stoljeća.

U spomen na sve žrtve holokausta molitvu je predvodio Luciano Moše Prelević, glavni rabin Hrvatske.

– Ovo je prije svega dan sjećanja na jedno veliko stradanje, jer su brojne židovske zajednice u potpunosti nestale. U Varaždinu je postojala velika i brojna zajednica značajna za grad, sad je nema. Sjećamo se svih tih ljudi i zajednica, preko 40 velikih sinagoga kojih sad nema i to je za Hrvatsku nemjerljiv gubitak – istaknuo je i dodao kako Židovi daju velik doprinos zemlji u kojoj žive, u znak zahvalnosti.

Spomenuo je rabin i kako u Varaždinu danas uopće nema židovske zajednice, no i da je Židovsko groblje u Varaždinu jedno od uređenijih.

– Problem je što sad ja, kao rabin, ponovo moram vratiti židovstvo, edukaciju, jer tragedija holokausta nije samo tragedija pojedinaca nego kompletne zajednice. Postali smo nacionalna manjina ili kulturno umjetničko društvo, a zaboravilo se na religiju i ono što čini židovstvo. Neke stvari koje ja pokušavam vratiti, kao i čitava zajednica, je to da židovstvo treba oživjeti. Tako se ovaj dan u Izraelu obilježava tako da se dolazi u Yad Vashem u muzej ili na brdo Zerzl. Čitaju se molitve i recitacije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije