Šteta od mraza viša je od 75 milijuna kuna, no još će i rasti!

Kao što je i najavljeno, župan Varaždinske županije proglasio je elementarnu nepogodu zbog mraza u čak 24 od 28 jedinica lokalne samouprave. Šteta je nastala na poljoprivrednim kulturama zbog hladnoća u razdoblju od 26. do 30 travnja.

– Prema prvim procjenama nastale štete iznose oko 75 milijuna kuna, no šteta će biti veća zbog indirektnog utjecaja na pčelare. No najvažnije je da Gradska i Općinska povjerenstva upišu prvu procjenu štete najkasnije u roku od 8 dana, to oni moraju napraviti jer to ne radi Županijsko povjerenstvo – istaknuo je župan Štromar na konferenciji za novinare sazvanoj 3. svibnja.

Među zahvaćenim jedinicama lokalne samouprave nalaze se gradovi Lepoglava, Ivanec, Varaždinske Toplice i Ludbreg, dok su općine zahvaćene elementarnom nepogodom Bednja, Klenovnik, Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Donja Voća, Maruševec, Vidovec, Breznica, Breznički Hum, Beretinec, Jalžabet, Ljubeščica, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija i Visoko.

– Štete su prvenstveno nastale na višegodišnjim nasadima, prvenstveno na vinogradima i voćnjacima, ranim povrtnim kulturama i ratarskim kulturama – dodao je Štromar.

Također, Gradska i Općinska povjerenstva obvezna su u roku od 50 dana u Registar štete upisati konačne procjene štete te ih dostaviti Županijskom povjerenstvu, a potom se popis dostavlja Državnom povjerenstvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije