Internet: Prevare koje su dovoljno stare da budu nove!

Internetske prevare u današnje vrijeme nisu neka rijetkost. No, uz internetske prevare često povezujemo modernost, sofisticiranost i inovativnost, dok tome baš i nije tako.

Varaždinska tvrtka Sfera 8 IT govori baš o takvim prevarama koje su ‘dovoljno stare da budu nove’.

U nastavku su primjeri takvih prevara.

> Internet: Nova era varalica – kako prepoznati prijevaru i što poduzeti

SMS poruka ‘Zovi me hitno’

‘Zovi me hitno 002486429171’ SMS je poruka koju prevarant šalje nasumično. Navedeni broj dolazi iz otočne države Sejšeli koja se nalazi točno ‘usred’ ničega.

Površinom je nešto manja od Zagreba. Korisnik mobitela zaprimi SMS poruku te pomisli da je netko od njegovih bližnjih u nevolji i nazove.

Ako se uz to poklopi da ste korisnik pretplate upravo ste olakšani za određeni novčani iznos. Nešto više o ovome možete pročitati ovdje.

Propušteni poziv

Drugi način prevare je vrlo sličan, samo u ovom slučaju korisnik zaprimi poruku o propuštenom pozivu sa nekog sličnog broja te nazove navedeni broj. Krajnji scenarij je sličan. Ovdje želimo napomenuti kako kruže različite priče upravo o ovoj prevari.

Jedna od njih je da vas neki čudni broj zove, vi se javite i vama se automatski skine novac s računa. Druga pak priča je da vam počne zvoniti mobitel i da niste u mogućnosti prekinuti taj poziv. Treća priča je da mobitel jednom zazvoni i vama se izbrišu svi podaci iz mobitela.

Različite priče kruže po forumima te web portalima, no naš zaključak je svakako da kada vidimo SMS ili poziv s nekog nepoznatog broja, štoviše, da nam taj broj bude čudan, jednostavno se ne trebamo obazirati.

‘Čestitamo, osvojili ste..’

Zadnja prevara je malo drugačija od ovih gore navedenih. Mi je osobno od milja zovemo ‘Ne, nisi dobio Iphone!’.

O čemu se zapravo radi? Putem mail-a, SMS-a ili bilo kojim drugim načinom dobijete obavijest da ste osvojili najnoviji Iphone, samo ste dužni uplatiti 100 kuna (ili neki sličan iznos) poštarine. Nakon što uplatite, nitko vam se više ne javi.

Obično niti niste u mogućnosti ući u trag prevarantu jer vas je naveo da iznos prebacite nekim bezgotovinskim putem.

Za kraj možemo samo reći da spasa od prevaranata nema. Svi mi moramo malo više pripaziti na ovakve stvari i onda nam se one neće ni dogoditi. I nikako nemojte zaboraviti – niste osvojili Iphone! – poručuju dečki iz Sfera 8 IT-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije