FOTO Pokaznim vježbama na četiri lokacije obilježen Dan hitne medicinske službe

Ove godine središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe održalo se u Varaždinu ove subote, 30. travnja, na četiri lokacije u Varaždinu, gdje su održani edukativni programi i pokazne vježbe.

Pokazne vježbe započele su na Starom gradu, gdje su svi okupljeni mogli vidjeti ekipe hitne medicinske pomoći na terenu i primjenu automatskog vanjskog defibrilatora, a nakon toga održana je još jedna vježba na Stančićevom trgu.

– Danas je naš dan i mi ga slavimo radno na način da na četiri lokacije imamo edukacijske programe, za koje smatramo da su vrlo važan dio hitne medicinske službe.Jer koliko imamo educirane građane, toliko naša služba može biti kvalitetnija. Naši građani su dobro educirani, uspjeli smo ih 3.000 educirati. U pravilu, kod nas, imamo 10 posto hitnih slučajeva, a ostali su nehitni – rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić i dodala kako podržava reformu hitne medicinske pomoći.

Okupljeni Varaždinci su danas imali prilike vidjeti na primjeru kako izgleda reanimacija, davanje umjetnog disanja i korištenje defibrilatora, a usput su i vidjeli kako izgleda izlazak na teren i pomoć hitnim slučajevima djelatnika hitne pomoći.

Osim na Stančićevom trgu, akcija se održavala na još tri lokacije – Korzo, Franjevački trg i Kapucinski trg, a velik broj zainteresiranih građana dokaz je da su Varaždinci osviješteni i žele naučiti kako pomoći osobi u nevolji ukoliko dođe do toga.

Svoj dolazak na obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe najavio je i ministar zdravlja doc.dr.sc. Darijo Nakić, ali su ga spriječile druge obaveze, a umjesto njega došao je pomoćnik ministra Denis Kovačić.

– Cilj Ministarstva zdravlja je da se reformom hitna medicinska pomoć pruža uistinu onima kojima je to neophodno. Gotovo 80 posto slučajeva koji uđu u cijelokupni sustav hitne medicine nisu hitni slučajevi, a nama je cilj da budemo efikasniji i da vrijeme koje prođe od ulaska pacijenta do pružanja usluge skratimo maksimalno moguće i da se radi uistinu o hitnim slučajevima. Ova vježba i obilježavanje Dana hitne medicinske pomoći ima za cilj senzibilizaciju i osvještenje javnosti, da ih se potakne i da sami započnu sa pružanjem pomoći do dolaska djelatnika hitne službe i pacijent dobije vitalne znakove – rekao je Kovačić.

Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježava se na današnji dan u cijeloj Hrvatskoj, a kako su izgledale pokazne vježbe pogledajte u našoj fotogaleriji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije