FOTO Bogatim programom i svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Vinica

U prisustvu mnogobrojnih uzvanika i gostiju u subotu, 23. travnja, svečanom je sjednicom Općinskog vijeća i prigodnim kulturno – društvenim programom obilježen Dan Općine Vinica i blagdan svetog Marka ev., zštitnika Općine Vinica.

Uz prisutne vijećnice i vijećnike Općinskog vijeća, načelnika općine Marijana Kostanjevca i zamjenicu Mirjanu Jambriško, među brojnim gostima sjednici su prisustvovali Anđelko Stričak, saborski zastupnik i osobni izaslanik akademika Željka Reinera, predsjednika Hrvatskog sabora, Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, načelnici općina, među kojima su bili i Janez Kramberger, načelnik Općine Lenart te Darja Vudler, načelnica Općine Sv. Andraž v Slovenskih Goricah, predstavnici javnih, državnih i komunalnih poduzeća, ugledni gospodarstvenici, predstavnici viničkih udruga i brojni drugi.

Goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić te svima poželio dobrodošlicu. Nakon predsjednika Vijeća koji se u ukratko osvrnuo na rad Općinskog vijeća te naglasio kako mu je posebno drago što su vijećnici u proteklih godinu dana sve odluke donijeli jednoglasno, prisutnim se gostima obratio načelnik Općine Marijan Kostanjevac. Načelnik je u svom prigodnom govoru podsjetio na bogatu prošlost Vinice, naglasivši kako se ovogodišnja proslava Dana Općine Vinica obilježava u znaku velikog jubileja – 130 godina lokalne samouprave, obzirom da je Općina Vinica još 1886. godine ustanovljena kao upravna općina.

Nadalje, načelnik se u svom obraćanju osvrnuo na aktualnu situaciju te rekao kako je u protekle četiri godine općinski proračun sa gotovo 13 milijuna smanjen na svega četiri milijuna kuna, no unatoč skromnom proračunu osigurana su sredstva za financiranje svih aktivnosti, a sve što je napravljeno nikad se nije službeno otvaralo niti su se rezale vrpce, ponašalo se uvijek skromno, u skladu s mogućnostima, vodila se briga o svim segmentima društva, od odgoja i obrazovanja do potpora mladim obiteljima, poduzetnicima, poljoprivrednicima.

No kako je rekao načelnik, ima i dobrih primjera pa je tako pohvalio suradnju sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te sa Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Varaždinu te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Naglasio je također kako Općina Vinica u ovom trenutku ima gotovih ili skoro gotovih projekta vrijednosti 100 milijuna kuna te ujedno zamolio prisutne saborske zastupnike za pomoć u realizaciji projekata.

Načelnik je na kraju svog oobraćanja zahvalio svima na dobroj suradnji te čestitao svima koji nose ime Marko imendan, a svim stanovnicima Dan Općine, Dan Župe, Dan Osnovne škole i Dan srednje škole.

Na temelju Odluke Općinskog vijeća ove je godine dodijeljeno i osam javnih priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama pa su tako Nogometnom klubu Vinica i Lovačkoj udruzi ‘Opeka’ povodom 70. obljetnice aktivnog rada te Dragutinu Slunjskom, načelniku nekadašnje Općine Vinica u razdoblju od 1959. do 1960. godine, za doprinos razvoju Općine Vinica, uručena javna priznanja u obliku Povelje Općine Vinica.

Javna priznanja u obliku Plakete Općine Vinica dobili su poduzetnici i obrtnici Katarina Kostervajn, Čala – san d.o.o., Josip Bratovčak te vlasnik OPG-a Ivan Galović. Za postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima iz informatike i matematike te promicanje ugleda Općine, studentici PMF-a u Zagrebu Petri Jambriško uručeno je javno priznanje u obliku Pohvale Općine Vinica. U ime dobitnika javnih priznanja prisutnima se obratio i zahvalio Dragutin Slunjski.

Na svečanoj sjednici bile su uručene i nagrade najuspješnijim studentima. Nagrade se svake godine dodijeljuju na temelju prijava pristiglih na javni natječaj. Odlukom je predviđeno da se dodijeljuju novčane nagrade u iznosu od 5.000 kuna za troje prvoplasiranih studenata na rang listi, a koje su ove godine pripale Maji Kovačić, Jeleni Županić i Martini Štumerger. Kao i ranijih godina, dvije nagrade su ponovo osigurali vinički poduzetnici Jelena, Josip i Marko Galeković, vlasnici Poliklinika Galeković d.o.o. te g. Božidar Šipek, vlasnik tvrtke TOMO d.o.o. iz Vinice, a koje su uručene studenticama Katarini Šipek i Anji Tot.

Ispred gostiju prisutnima se u ime prisutnih načelnika te u ime Udruge Općina RH obratio Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec, koji je naglasio kako je zapravo sve ono što je u Općini Vinica napravljeno, u odnosu na raspoloživa sredstva jako puno te čestitao općinskom vodstvu na tomu poželjevši mu još mnogo uspijeha u ostvarenju zacrtanih razvojnih programa.

Sa prigodnim riječima prisutnima su se se obratili Predrag Štromar i Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta te gospodin Anđelko Stričak, saborski zastupnik, koji se obratio i u ime predsjednika sabora te poželio općinskm vodstvu puno uspijeha u daljnjem radu i ujedno obećao podršku kao i skori posjet akademika Reinera, predsjednika sabora, Općini Vinica.

Svečana sjednica bila je popraćena i prigodnim programom u kojem su sudjelovali zbor OŠ Vinica koji svake godine pod vodstvom prof. Gordane Kos Kolar osvaja istaknuta mjesta na raznim natjecanjima, mlada glazbena nada iz Vinice Gabrijela Hrženjak koja je osim himne otpjevala još pjesme ‘Oko jedne hiže‘.

Prigodnim recitacijama na kajkavskom dijalektu viničkih pjesnika Ivana Beka i Terezije Zinke Kožić u programu su sudjelovali učenici 6. razreda OŠ, a poseban doživljaj prisutnima su priuštile članice ŽVS Leluja koje su se predstavile autorskom pjesmom ‘Vinica moja, moj rodni je kraj‘ te pjesmom ‘Z Vinicom se saki štima‘ za koju je tekst napisala Evica Lazar, a uglazbila je Katarina Pajtlar.

Neposredno prije početka sjednice predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić, načelnik Marijan Kostanjevac, zamjenica načelnika Mirjana Jambriško i predsjednik UDVDRA Ivan Krajcer položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomen obilježja našim poginulim braniteljima Mladenu Kasunu i Dariu Gašpariću.

Dani Općine Vinica nastavljeni su u nedjelju, 11. Ribičkim kupom Općine Vinica udicom na plovak, a nastavljaju se u ponedjeljak svečanom svetom misom i tradicionalnim prošćenjem pred crkvom povodom blagdana Sv. Marka te prijateljskom nogometnom utakmicom NK VinicaNK Lokomotiva (Zagreb).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije