‘Za okoliš bi bilo dobro da se svaki dan obilježava Dan planete Zemlje’

Prilikom obilježavanja 22. travnja, Dana planeta Zemlje, u Županijskoj palači u Varaždinu održana je pressica za novinare s ciljem upoznavanja šire javnosti s aktivnostima vezanima uz provedbu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, a ujedno i upoznavanja s aktivnostima koje po tom pitanju provodi županijska vlast.

Tom je prilikom zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić naglasio kako Varaždinska županija financijski u okvirima mogućnosti podupire rad raznih Udruga koje se brinu zaštitom i očuvanjem okoliša.

– Varaždinska županija također je prva koja je uvela kompletno razvrstavanje otpada jer smo svjesni koliko to znači za samu prirodu i njezino očuvanje – istaknuo je tom prilikom.

Imenovana Povjerenica za otpad Varaždinske županije, Ivana Dukši, predstavila je prisutnima Uputu za razvrstavanje otpada u Varaždinskoj županiji koja je također dostupna i na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Naime, u uredima zaposlenika uvedene su tri različite kutije – za plastiku, papir i karton te za ostali otpad pa tako zaposlenici moraju svakodnevno razvrstavati otpad i time izravno utjecati na zaštitu i poboljšanje okoliša, što je dobro i pozitivno prihvaćeno.

– Krenuli smo sa spomenutim razvrstavanjem što nam je ujedno i zakonska obaveza, ali i briga za naš okoliš. Osim toga, bilo bi dobro kad bi nam gotovo svaki dan bio dan planeta Zemlje, pa možda tada ne bismo imali toliko problema sa otpadom i onečišćenjima – istaknula je povjerenica.

Tako su kutije za razvrstavanje otpada uvedene u sve urede Varaždinske županije i na svim lokacijama na kojima su uredi u Varaždinu, a uvedeni su i spremnici za otpadne tonere i otpadne baterije.

Također, Varaždinska županija provodi od 2012. godine projekt ‘Zdrav za pet’, gdje se organiziranjem različitih tribina, radionica i predavanja učenicima osnovnih škola i učenicima 1. i 2. razreda srednjih škola različitim tematskim cjelinama iz područja zaštite prirode i okoliša nastoji utjecati na svijest o važnosti ove teme i djelovanja u sklopu očuvanja okoliša i prirode.

Podsjetimo, Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj su sudjelovali predstavnici vlada i nevladinih udruga usklađen program za promicanje održivog razvoja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije