Forumaši u sklopu akcije ‘Čitaj mi’ ambulante pretvorili u male knjižnice

Dječje gradsko vijeće i Dječji forumi Varaždina ove su se godine uključili u akciju ‘Čitaj mi!’ koja završava ovih dana, a započela je u veljači ove godine akcijom prikupljanja slikovnica, dječjih romana i drugih dječjih knjiga.

Dječji forumi su tijekom veljače po svojim školama prikupili blizu 700 knjiga.

Očekivanja su bila premašena, pa su, osim upotpunjavanja malih knjižnica na dva odjela Opće bolnice Varaždin (Dječje kirurgije i Pedijatrije) od stotinjak naslova, ponudili Domu zdravlja-školskoj medicini i ambulantama opće medicine, da i oni dopuste stvaranje malih knjižnica u čekaonicama.

U utorak, 19. travnja, predstavnici DGV-a i DF-a u pratnji ravnateljice DND-a Jelene Mikić, obišli su ambulantu dr. med. spec. pedijatar, Snježane Chamae i dr. med. Sandre Toplak-Hranić, gdje su opremili male knjižne kutiće s 15 do 20 knjiga i slikovnica.

Cilj akcije bio poticanje čitanja i razvijanje tehnike čitanja, ali i činjenje ugodnijim čekanje u čekaonicama. Unatoč tome su čekanja kraća, ljepša su, ugodniji i zabavnija uz priču.

Ukoliko ih ne stignu pročitati, smiju ih ponijeti kući, pa kad pročitaju, vratiti ih na isto mjesto.

Budući da ima još knjiga forumaši mole djelatnike drugih ambulanti da im se jave, a vijećnici i forumaši će rado opremiti ‘malu knjižnicu-čitaonicu’ u njihovoj općoj, zubnoj ili drugoj ambulanti.

Akciju su potakli UNICEF, Savez DND-a, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo.

Akcija je započela u veljači obilježavajući Svjetski dan bolesnika, Međunarodni dan darivanja knjiga, Međunarodni dan materinjeg jezika i Međunarodnim danom čitanja na glas, a završava u travnju, Svjetskim danom zdravlja i Danima hrvatske i svjetske knjige.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije