Ivanečka srednja škola u projektu SMUN: Važno je razvijati učeničke kompetencije

Srednja škola Ivanec je pri kraju provedbe EU projekta ‘Suvremene metode u nastavi – SMUN’, koji je ujedno i prvi europski projekt škole, a provodi se u sklopu obrazovanja za smjer ekonomist.

Navedeni projekt se počeo provoditi 15. svibnja 2015. godine, ivanečka srednja škola je nositelj svih projektnih aktivnosti, dok na projektu sudjeluje i Ekonomska škola Šibenik kao partner.

Projekt SMUN provodi se u sklopu Operativnog programa ‘Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.’ iz Europskog socijalnog fonda, a financiran je s 1.514.150 kuna bespovratnih sredstava.

Glavni cilj provedbe projekta je osuvremenjavanje nastave za smjer ekonomist u skladu sa suvremenim zahtjevima tržišta rada.

– S tim ciljem provodi se modernizacija kurikuluma, u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i skupovima ishoda učenja kroz pet nastavnih predmeta (Računovodstvo 3. i 4. razred, Vježbenička tvrtka 3. i 4. razred, Analiza financijskih izvještaja 4. razred). Modernizacija kurikuluma će donijeti našim učenicima razvoj kompetencija i praktičnih znanja koja od njih očekuju poslodavci – kazala je Andrijana Rožman, voditeljica projekta.

Tijekom projekta SMUN održane su edukacije i interaktivne radionice, kako bi nastavnici ekonomskih grupa predmeta stekli dodatna znanja i vještine koje su im potrebne za korištenje suvremenih metoda u nastavi što će se u konačnici doprinijeti razvoju učeničkih kompetencija te njihovom boljem položaju na tržištu rada.

Pojačana praktična nastava u obje škole bit će velika novost budući će se veliki dio nastave odvijati putem informacijsko – komunikacijskog portala i računovodstvenog programa koji su posebno napravljeni samo za potrebe obiju strukovnih škola.

– Učenici Srednje škole Ivanec i Ekonomske škole Šibenik će za predmete koji su obuhvaćeni projektom koristiti sasvim novi Priručnik novih nastavnih sadržaja, putem kojeg će rješavati svoje zadatke u računovodstvenom programu. Priručnik u sebi sadrži preslike stvarnih dokumenata kakvi se koriste u poslovanjima svih tvrtki što će učenike na kvalitetan način pripremiti za prvi posao u struci – rekla je Lidija Kozina, ravnateljica škole.

Kao jednu od završnih projektnih aktivnosti u obje škole se provodi pilot testiranje učenika, koje se odvija na računalima putem kojih učenici kao ciljne skupine projekta testiraju nastavu na IKT portalu i računovodstvenom softveru. Prvi rezultati anketiranja učenika pokazuju kako većina učenika smatra da su nastavni procesi na projektu SMUN dinamični, zanimljivi, praktični i inovativni.

Provedba projekta SMUN završava 15. svibnja ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije