VAFI: Varaždin će od 19. do 24. travnja postati ‘centar svjetske animacije’

Sedmi po redu VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, održat će se od 19. do 24. travnja, a ovogodišnji partner je Izrael. Tako će u šest dana trajanja biti prikazano 225 filmova u dvije sekcije (Senior i Junior) i dvije radionice, a u Varaždin stiže 80 gostiju.

Osim toga VAFI ima i odgojnu komponentu koju su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske koji dodjeljuju Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i natjecateljski karakter u sekcije filmova koje su radili djeca.

Službeno otvorenje je u četvrtak, 21. travnja s početkom u 18.30 sati u kinu Galerija.

– Sretni smo što smo zaprimili velik broj prijava u obje sekcije. U sekciju Junior spadaju filmovi nastali od djece i mladih do 18 godina, a u Senior spadaju filmovi za djecu i mlade do 18 godina, koji su snimili odrasli, profesionalci. Pristiglo je mnogo filmova, a u sekciji Junior, internacionalni je žiri odabrao 128 filmova, dok je žiri za Seniore (sastavljen od članova VANIME) odabrao 97 filmova. Projekcije će biti u kinu Galerija. Publici nudimo kvalitetan sadržaj, a primarni cilj je pokazati da je animacija umjetnička i kreativna forma te smo sretni da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici – naglasila je Sandra Malenica, programska direktorica festivala.

Na 7. VAFI stiže više od 80 gostiju iz brojnih zemalja.

– Gosti iz svih krajeva svijeta dolaze nam u velikom broju. Svake godine nas posjećuju i animatori iz Hong Konga, a cilj nam je uvijek iznova impresionirati sve okupljene. U organizaciji nam pomažu volonteri, pokrovitelji i suorganizatori, kojima usitinu zahvaljujemo – istaknuo je Hrvoje Selec, izvršni organizator festivala.

Osim brojnih filmova, organiziraju se i dvije besplatne radionice za djecu: pikselacije i zvuka.

> VAFI: U tijeku su prijave na besplatne radionice za djecu

– Karina Hananeia i Max Epstein će u sinagogi prirediti svojevrsni performans animacije pijeska uživo, a u pripremi je i izložba u Galerijskom centru pod nazivom ‘Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost’ skupine autora. Osim toga predstavit će se i gosti i njihovi festivali, a sudjelovanje na radionicama , kao i svi ostali sadržaji za punliku su besplatni. Sve informacije možete pronaći na našoj web stranici – istaknuto je.

Zadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Habuš.

– VANIMA svake godine postavlja ljestvicu više te mi je iznimno drago što je VAFI prerastao u respektabilan internacionalni festival i brend grada. Varaždin će na nekoliko dana postati centar svjetske animacije – zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije