Osim tradicionalne varijante, učenici su napravili i moderniju verziju, vegetarijansku sarmu - s keljom, sirom i ječmenom kašom u umaku od rajčice.
Deseti put zaredom u Gospodarskoj školi Varaždin
održano je događanje pod nazivom ‘Bez zelja nema
veselja’, na kojem su učenici zajedno sa svojim
mentorima pripremili i prezentirali različita jela od
Varaždinskog zelja, Varaždinskog bučinog ulja, heljde i drugih
zaštićenih proizvoda Varaždinske županije.
– Ovo je naše najtradicionalnije jelo, sarma, a napravili smo i
moderniju verziju, vegetarijansku sarmu s keljom, sirom i
ječmenom kašom u umaku od rajčice. Imamo štrukle od zelja,
kiflice s bučinim košticama, zeljanicu s kiselim zeljem i druga
jela – predstavio je primamljiva jela budući profesionalni kuhar
Jurica Težak, sada učenik 2. razreda Gospodarske
škole Varaždin, koji sa svojim školskim kolegama redovno
sudjeluje na natjecanjima, ali i na gastronomskim manifestacijama
kao što je Zeljarijada.
Sa zanimanjem su njegovu prezentaciju pratili zamjenica župana
Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za
poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin
Vincek i predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih
udruga Marija Cafuk, a uz njih i ponosna
ravnateljica Gospodarske škole mr. sc. Jasminka
Kelemen.
– Cilj ovog događanja, koje organiziramo uz podršku Varaždinske
županije, Županijskog saveza poljoprivrednih udruga i PPP-a
Cafuk, promocija je ovih tradicionalnih namirnica te načina na
koji se mogu kombinirati i složiti u ukusna jela, koja su
zaštitni znak varaždinskoga kraja. Isto tako, nama je posebno
važno što na ovaj način možemo promovirati našu školu,
ugostiteljska i turistička zanimanja, te vidjeti kako se naši
učenici uz vodstvo svojih mentora snalaze u pripremi i
prezentaciji tradicionalnih jela – rekla je Jasminka Kelemen.
Poljoprivreda je iznimno bitna za razvoj Varaždinske županije,
koja posebno promiče svoje zaštićene proizvode putem raznih
manifestacija, napomenula je zamjenica župana Silvija Zagorec.
– Ova manifestacija je edukativnog karaktera, iznimno je važna
jer promovira naše autohtone proizvode. Kao što je poznato,
Varaždinsko zelje je prvi proizvod naše županije zaštićen na
razini Europske unije. Drago nam je što učenici Gospodarske škole
i njihovi mentori već deset godina upriličuju ovu manifestaciju,
jer na mladima svijet ostaje i bitno je da usvoje zdrave i
kvalitetne prehrambene navike – rekla je zamjenica Zagorec.
Ovo događanje se na Gospodarskoj školi u Varaždinu počelo
održavati na poticaj Marije Cafuk, čuvarice sjemena Varaždinskog
zelja.
– Isprva je sudjelovalo malo učenika, ali onda se svake godine
počelo uključivati sve više srednjoškolaca i počeli smo
pripremati sve više jela od naših zaštićenih proizvoda. Zašto
više jela? Jer svake godine Varaždinska županija ima barem jedan
novi proizvod zaštićen na razini Hrvatske ili Europske unije.
Zahvaljujući tome imamo što pokazati i pritom obavezno
naglašavati da su sve te namirnice uzgojili naši
poljoprivrednici, o njima brinuli te da su sva jela odlična i
fina – zaključila je Marija Cafuk.