Ispušni ventil: ‘Tko će odlučivati koji slučaj je hitan, a koji nije?’

Postoji velik broj narodnih mudrosti u kojima se na prvo mjesto stavlja zdravlje. I, uistinu, tko to može zanijekati? No, kad se stvari postave na ravan svakodnevnice, daleko od mudrosti, nužno u priču ulazi novac.

Ovotjedno izdanje Ispušnog ventila bavi se upravo zdravljem, točnije, najavljenim reformama. Naime, ako bismo najavljene reforme mogli staviti pod jedan zajednički nazivnik on bi svakako bio ‘poskupljenje usluga’.

Tako je poskupljenje dopunskog osiguranja jedna od reforma, dok druga, koja je bila u fokusu našeg ispitivanja, jest plaćanje 150 kuna za dolazak na hitnu službu ako slučaj nije hitan.

Takva odluka otvara niz problema, a to su potvrdili i naši sugrađani.

Emisija Ispušni ventil započinje u 10 sati i 15 minuta na Radiju Sjeverozapad. Na linku u nastavku možete poslušati emisiju Ispušni ventil na Radiju Sjeverozapad.

Murati Selim

– Plaćanje 150 kuna na hitnoj neće pomoći nikome jer to nije reforma. To je samo prebacivanje plaćanja na građane, ne na državu. Ako vas nešto boli, pa to je onda hitni slučaj.

Goran Damjanić

– Kako čovjek može znati da li je hitni slučaj ili ne? Netko sebe smatra da je hitni slučaj, a onda mu netko kaže da nije. Malo mi je to nedefinirano, tko će odlučivati tko je hitni slučaj, a tko nije? Ali, ako ću morati platiti, platit ću.

Marija Borović

– Nije u redu da se mora plaćati za hitne slučajeve, a, koliko sam čula, medicinske sestre trebale bi procijeniti da li je pacijent za hitnu ili ne. Mislim da to nije u redu jer svi smo ljudi i može biti pogrešaka, a zbog toga bi netko mogao nastradati, ili medicinska sestra, ili pacijent. Teško će biti procijeniti tko je hitni slučaj, a tko nije, i to će stvarati pritisak na one koji moraju odlučivati.

Viktor Plavec

– Po meni je dosadašnji sustav funkcionirao. Ovo da bi se moralo plaćati svaki put, posebno je teško za penzionere, otkud njima 150 kuna? Inače, bio sam na hitnoj nekoliko puta do sad i zadovoljan sam načinom na koji je dosad radila. Ali, ako to izglasaju, morat ćemo se prilagoditi, morat ćemo platiti.

Božena Posavec

– Dosta je ovakvo dopunsko koje već sad imamo, a ne još i ovaj dodatni trošak. Oni su tu da pomognu, a ne da odmognu. Uz to, sve je više i više penzionera. Zdravstvo je sve gore i gore.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije