SJEĆAMO SE

Prošlo je pet godina od gašenja neprežaljenog Radio Varaždina

Bila je to 'posljedica nemara, neznanja i nesposobnosti pojedinaca koji su o tome odlučili', izrekla je tada u eter urednica radija.

Prije pet godina, jedan dan nakon Međunarodnog praznika rada, s radom je prestao Radio Varaždin. Tog dana, 2. svibnja 2019., tri su novinarke i tonski tehničar pokupili svoje stvari i šutke, tužnog lica za sobom zatvorili vrata tog medija omiljenog među Varaždincima. Urednica, Andrea Žigić Dolenec, u ime njih izrekla je u eter da ‘moraju otići jer je gašenje Radio Varaždina posljedica nemara, neznanja i nesposobnosti pojedinaca koji su o tome odlučili’.

Na ovaj zakašnjeli ‘rekvijem’ ponukao me Čedomil Cesarec, negdašnji istaknuti varaždinski političar. Pošten i samozatajan, prisjetio se koliko je Radio Varaždin značio i koliko je bio slušan, posebno u varaždinskim danima Domovinskog rata.

Prvo emitiranje u srpnju 1945.

Radio Varaždin bio je tek treća hrvatska radio postaja, poslije Zagreba i Dubrovnika, a gotovo sam siguran da u Hrvatskoj ne postoji grad veličine Varaždina koji nema svoju radio stanicu.

Prerad Barbot

Bila je prva polovica srpnja 1945. godine kad je nekolicina stručnjaka uspjela stvoriti uvjete da se Radio Varaždin oglasi na zvučnicima varaždinskog gradskog područja. Bili su to Prerad Barbot, Cvetko Rukavina, Vladimir Vigele, Mario Jovan, Teodor Hirš. Emitiranje je dnevno trajalo nekoliko sati i uglavnom je na programu bila glazba. Prvi novinar koji je uređivao aktualnosti iz grada bio je Antun Golob, a spiker Josip Lukač.

Pod okriljem Varteksa

Kasnije je Radio Varaždin promijenio ime i postao Radio Varteks, pod okriljem Informativne službe Tvornice Varteks. Tada se povećala satnica emitiranja programa; počinjao je u rano poslijepodne, a najslušanije su bile emisije nedjeljom, kada su se emitirale želje i pozdravi slušatelja. Nerijetko su te emisije trajale do kasno navečer, pa i u noć.

Redakcija i studio bili su u zgradi tadašnje Uvoz-izvoz službe, kasnije Vartimpexa. Točnije, negdašnjeg učeničkog doma u kojem su stanovnici bili polaznici tada ugledne varaždinske Tekstilne škole.

Zlatno doba Radio Varaždina

Potkraj šezdesetih godina prošloga stoljeća varaždinska radio postaja, ponovno pod imenom Radio Varaždin, preselila se u Lypoldovu vilu kod Staroga grada, nasuprot Opatičke crkve. Tu je kraće vrijeme u svojstvu direktora stolovao Franjo Čić, koji je bio alfa i omega informativne djelatnosti u Kombinatu Varteks, a nakon njegova odlaska u nekoliko navrata funkciju direktora obavljao je Ivan Vrbanić.

Ivan Vrbanić

Bilo je to zlatno doba Radio Varaždina, i po kvaliteti programa i po slušanosti. Kao službeno dopisništvo Radio Zagreba, a kasnije Hrvatskog radija, stekao je veliki ugled i popularnost u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Preseljenje u Preradovićevu

Potom je Radio Varaždin preseljen u zgradu Društva Naša djeca, neposredno uz Gradsku tržnicu, a baš na toj lokaciji je počela njegova kalvarija, da bi s vremenom, po sistemu ‘s konja na magarca’, Radio Varaždin završio svoj vijek i ugasio se nakon još jednog preseljenja, ovoga puta u jednu od zgrada na početku Supilove ulice.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije