Svjetski dan napuštenih životinja – problem današnjeg društva

Povodom Svjetskog dana napuštenih životinja ili lutalica javlja se apel za rješavanje ovog velikog problema. 4. travanj se obilježava kao dan svih bespomoćnih bića koji lutaju po ulicama gradova i sela u potrazi za hranom, vodom i domom.

Svjedoci smo velikog broja napuštenih životinja koji je upećatljiv već iz broja napuštenih pasa i mačaka u azilu Čakovec.

– Broj napuštenih životinja je u porastu, u skloništu nikada nije bilo toliko puno životinja kao sad, premašili smo sve naše kapacitete. Tjedno primamo između desetak do dvadesetak novih štenaca, jer nitko ne provodi niti previše zagovara mjere sterilizacije koje su po nama jedino rješenje, rekla je Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa

Životinje su prije svega društvena odgovornost jer se same za sebe teško mogu pobrinuti. Zbog nemarnosti vlasnika koji izbacuju životinje na ulicu, one se nekontrolirano razmnožavaju i tako nastaje začarani krug.

Čipiranjem koje od 2014. godine obavezno, cijepljenjem i kastracijom smanjio bi se ovaj alarmantni problem, a činjenica je da se većina vlasnika ovoga ne pridržava. U Međimurskoj županiji je alarmantna priča iz romskih naselja u kojima je nezbrinutih pasa oko 1500, od kojih se 350 uspjelo spasiti od početka ove godine. Azil zbog nedostatka sredstava ne može ubrzati taj proces.

– Od svih jedinica lokalne samouprave pomoć smo dobili samo od Međimurske županije i to u vrlo malom iznosu od 10 tisuća kuna donacije, kazala je Hampamer.

Volonteri u udrugama anđeli su čuvari napuštenih životinja, jer da nema njih zlostavljanih i usmrćenih životinja bilo bi puno više. Ovaj dan se obilježava zbog toga da se podigne svijest društva prema napuštenim životinja, što ne znači da toga ne treba pridržavati svaki dan. Tako da od danas – nahranite, pomazite i udomite životinjicu koja luta oko vaše zgrade, kuće ili parka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije