Grad Lepoglava

FOTO U Lepoglavi i ove godine obilježen Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske

Organiziran je prigodan program.

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske obilježen je 19. svibnja u Lepoglavi prigodnim programom kojeg su organizirali Grada Lepoglava i Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava. Svečanosti obilježavanja uz gradonačelnika Grada Lepoglave Marijana Škvarića pridružili su se državni tajnik brigadni general Zlatko Jakop, ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivana Anušića, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Tihomir Kundid, voditeljica Područnog odjela Varaždin Snježana Hunjet, ujedno i izaslanica potpredsjednica Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, načelnik Općine Pušća Filip Bernardić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić, ratni gradonačelnik Varaždina general Stjepan Adanić, načelnik PU međimurske Ivan Sokač te brojni članovi braniteljskih udruga.

Nakon misnog slavlja za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja odana je počast 12-orici poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave nakon čega je uslijedio defile centrom Lepoglave, do centralnog gradskog parka gdje je uz počasni pucanj kuburaša iz Kamenice i Višnjice službeno otvoren program obilježavanja Dana OSRH u Lepoglavi, ujedno i Dan otvorenih vrata Udruge branitelja Hrvatske.

Državni tajnik brigadni general Zlatko Jakop zahvalio se svima što su došli u Lepoglavu na obilježavanje Dana oružanih snaga RH poručivši kako je to obaveza nas koji smo živi da se prisjetimo onih koji su položili život za slobodnu Republiku Hrvatsku.

Zahvalama se pridružio i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić te čestitao Dan oružanih snaga braniteljima i hrvatskim vojnicima.

– Naši branitelji stali su na branik naše domovine i svojim životima omogućili da danas, već skoro 20 godina, možemo obilježavati Dan oružanih snaga kada se prisjećamo hrabrosti i snage koju su imali kada je najviše trebalo. Zahvaljujući svojoj hrabrosti, odanosti i srcima ispunjenima ljubavlju prema Hrvatskoj, hrvatski su branitelji ostvarili pobjedu zahvaljujući kojoj danas imamo slobodnu Hrvatsku i njihova žrtva se nikada ne smije zaboraviti – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Kazavši kako je ovo prigoda da se prisjetimo kako su se stvarale hrvatske oružane snage i hrvatska kopnena vojska, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak , također, je čestitao svim pripadnicima oružanih snaga RH i pripadnicima hrvatske kopnene vojske njihov dan.

– U prostorijama udruge roditelja i udovica u Varaždinskog županiji na zidu postoji jedan pano na kojem je 175 fotografija naših poginulih kolega. Velika žrtva koju uvijek trebamo cijeniti, poštivati i na toj žrtvi stvarati bolju, prosperitetniju, sigurniju, sretniju i Varaždinsku županiju i našu domovinu – dodao je župan.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Tihomir Kundid istaknuo je kako se ovim obilježavanjem čuvaju sjećanja na Domovinski rat, ali prije svega, sjećanja na sve one koji su dali svoje živote za slobodu i mir hrvatskog naroda.

– Njima se trebamo pokloniti s pijetetom i odati im zasluženo priznanje i poštovanje. Danas često puta možemo čuti sintagmu kako se mi branitelji trebamo okrenuti budućnosti, a ne prošlosti. Međutim, povijest kao učiteljicu života ne smijemo ignorirati, jer je ona svjedok vremena i svjetlo istine – kazao je načelnik Glavnog stožera Kundid.

Program je nastavljen tribinom “Varaždinski kraj u Domovinskom ratu” te razgledavanjem izložbi fotografija i vojne opreme, predstavljanjem rada braniteljskih udruga i mogućnostima školovanja te rada u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a završen druženjem sudionika uz nastup Tamburaškog sastava Biseri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije