Grad Varaždinske Toplice

FOTOGALERIJA Obilježeno 250 godina od izgradnje kapele Svetog Duha

Svetu misu tim je povodom predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

U Varaždinskim Toplicama je tradicionalnom svetom misom na Duhovski ponedjeljak obilježena 250. obljetnica izgradnje kapele Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama. Svetu misu tim je povodom predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s biskupom u miru Jurajem Jezerincem, a bili su prisutni i velečasni Stjepan Mostečak, župnik u Sračincu, prečasni Vlado Kolarić, župnik u Strahonincu, zatim tajnik varaždinskog biskupa, velečasni Marko Domiter, te domaći župnik, velečasni Siniša Dudašek.

Kako je istaknula ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović, kapela sv. Duha zaštićeno je kulturno dobro.

– Ove godine slavi ukupno 250 godina postojanja baštinskog objekta u današnjem stanju – rekla je Vlahović, dodajući kako su u periodu od 2015. do 2023. godine provedena istraživanja te radovi na samome objektu, sve s ciljem obnove kao kulturnog i sakralnog spomenika.

Značaj kapele sv. Duha istaknula je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Varaždinske Toplice mogu se pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, među time je i kapela sv. Duha. Grad kontinuirano ulaže u sve kulturne građevine, pa su tako značajna sredstva uložena i u sanaciju kapele. Cilj nam je sačuvati i obnoviti našu kulturnu baštinu kako bismo ju ostavili u nasljeđe budućim naraštajima, ali i doprinijeti većoj turističkoj vrijednosti našega grada – rekla je gradonačelnica Ratković.

Izložba o povijesti kapele i arheološkim nalazima

Dodajmo da će u kapeli sv. Duha u Varaždinskim Toplicama u subotu, 25. svibnja, u 17 sati biti postavljena prigodna izložba „In kamenie” o povijesti kapele i arheološkim nalazima, kao i izložba slika, fotografija i razglednica s motivom kapele.

Svi ste pozvani doći na ovu izložbu koju organizira Župa sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama u suradnji sa Zavičajnim muzejem Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom grada Varaždinskih Toplica.

Najnovije