EKOLOGIJA

U subotu jubilarna akcija Čistećih medvjedića: Kavica i čista Dravica, deseto izdanje!

Uz čišćenje okoliša od otpada, ove će se subote na Dravi održati i drugi varaždinski - Čikolov. Evo o čemu je riječ…

Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića najavljuje još jedno čišćenje prirode.

“Pozivamo sve koji su se s nama družili u protekle dvije godine, ali i nove namjernike, zaljubljenike u našu dravsku šumu i prirodu, da s nama uz čišćenje i zabavu obilježe ovaj jubilarni susret. Tradicionalno se sastajemo na Dravi, početak akcije je u 10, a okupljanje počinje od 9:45”, poručuju.

Skupili 7500 čikova!

U sklopu kampanje ‘Baci čik u koš’ ove će se subote na Dravi održati i drugi varaždinski Čikolov. Prvi je prošle jeseni održan u centru grada, kada su Medvjedići u tri sata sakupili više od 7500 čikova.

Čikolovi su dosad organizirani u Zagrebu, Novoj Kapeli, Varaždinu i Križevcima, simbolično, čak i na Gibraltaru i Zürichu, a Medvjedići su od opušaka očistili i centar Ljubljane. 

Mjesto sastanka je livada kod spomen-križa uz samu Dravsku šumu, a prostor koji će se čistiti je šuma između dva toka Drave i otok ljubavi.

Dosad uklonjeno više od 16 tona smeća

Rezultati dosad održanih čišćenja više su nego vidljivi – u devet velikih i pet mini akcija je iz varaždinske prirode uklonjeno više od 16 tona smeća.

“Cilj akcija je svakako čišćenje šume od krupnog otpada koji nesavjesni pojedinci, umjesto na reciklažno dvorište, odlažu u prirodu, ali i osvješćivanje sugrađana o važnosti očuvanja okoliša te poticanje na zajedničko volontiranje”, kažu Čisteći medvjedići.

Što vam sve treba?

Sve sudionike podsjećaju da ponesu sve što misle da im može pomoći u čišćenju, od čvršćih rukavica pa do alata (npr. motičice, hvataljke), te da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom, kremu za sunčanje i repelent protiv insekata.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Najnovije