Nagrada Porin

Porin napokon stigao u ruke varaždinskih dobitnika

Nagradu Porin dobili su Anđelko Igrec i zbor Chorus Angelicus.

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe:

Ivana Lazar, Tia Pikija, soprani

Sonja Runje, alt

Franko Klisović, kontratenor

Hugo Hymas, Emanuel Tomljenović, tenori

Grga Peroš, bariton

Krešimir Stražanac, bas

a u izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu.

Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju g. Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Gabrijel Fabić

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr.sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Ovo je druga nagrada Porin dodjeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije