Grad Varaždinske Toplice

Učenici Osnovne škole Svibovec pratili predavanje o događajima iz Domovinskog rata

Riječ je o predavanju za učenike 8. razreda, koji su pokazali ogroman interes za događanja iz Domovinskog rata.

U organizaciji Udruge branitelja UDVDR Jalševec, u Osnovnoj školi Svibovec održana je promocija knjige „Istina o Domovinskom ratu”. Predavači su bili umirovljeni natporučnik Tihomir Buden, pripadnik 7. gardijske brigade Pume i predsjednik UDVDR-a – Ogranka Maruševec, zatim Slavko Štrlek iz specijalne jedinice PU varaždinske Roda, predsjednik UDVDR-a Jalševec Branko Posavec i član domaće udruge Branko Parabić.

Riječ je o predavanju za učenike 8. razreda, koji su pokazali ogroman interes za događanja iz Domovinskog rata.

– Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i poučno, točno se vidjelo da djecu to zanima. Promovirali smo knjigu „Istina o Domovinskom ratu” te govorili o početku rata, prikazivanju povijesti od 1991. godine i o svojim iskustvima kako smo krenuli, gdje smo bili. Učenici nisu ni pisnuli, pratili su predavanje s velikim zanimanjem. Djeca su bila u Vukovaru i s nekim stvarima su bili upoznati, neke stvari su znali, ali kada su čuli živu istinu, iskustva iz prve ruke, ježili su se, jer Slavko Štrlek iz Roda je bio zarobljenik koji je proveo šest mjeseci u srpskim logorima – rekao je predsjednik Udruge Branko Posavec.

Povijest – učiteljica života

Dodao je da djeca moraju znati prošlost, povijest svoje zemlje.

– Naglasili smo djeci kako se voli domovina. Mogli smo ići van zemlje, ali mi smo svi bili sudionici rata. Tihomir je snimio i dokumentarni film o braniteljima koji također promovira u školama sjeverozapadne Hrvatske. Stupio sam s njime u kontakt i sada zajedno podučavamo mlade – kazao je Posavec, inače bivši učenik svibovečke škole, koji je zajedno s drugim veteranima Domovinskog rata u školi napravio spomen sobu, među prvima u Hrvatskoj.

U spomen sobi djeca mogu vidjeti slike s ratišta i saznati da 12 poginulih branitelja dolazi upravo iz njihove škole.

– Ne damo da se povijest zaboravi – poručio je Posavec.

Podršku ovom, ali i svim sličnim predavanjima na temu Domovinskog rata dala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Iznimno mi je drago što su u ovakva događanja uključeni naši učenici, što iz prve ruke uče o događajima iz tužnih, ali i ponosnih dana obrane i oslobođenja Lijepe naše. Učenici su čuli teške, ali poučne priče, što je vrlo važno kako se istina ne bi iskrivila i kako povijest nikada ne bi bila zaboravljena – kazala je gradonačelnica Ratković i dodala da će braniteljske udruge uvijek imati podršku Grada Varaždinskih Toplica.

Najnovije