Grad Novi Marof

U Novom Marofu položili vijence i zapalili svijeće povodom Dana državnosti

 Jenkač: 'Na današnji dan Hrvatska je ušla u demokratski sustav'

Predstavnici Grada Novog Marofa te braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici ostalih institucija, položili su vijence i zapalili svijeće u prigodi obilježavanja Dana državnosti kod Križa u Novom Marofu.

Tom je prilikom gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio da se radi o tradiciji kod obilježavanja svih važnih događanja za grad Novi Marof i RH, od obilježavanja akcija „Bljesak” i „Oluja”, obilježavanja Dana državnosti i Dana pobjede, do obilježavanja datuma važnih u novijoj povijesti Grada, poput datuma oslobođenja Banjščine.

– Koristimo priliku da na ovaj način ukažemo na važnosti tih datuma. 30. svibnja 1990. konstituiran je prvi višestranački Hrvatski sabor nakon održanih prvih višestranačkih izbora i na neki način to je bio prvi, pravi Sabor čiji je sastav izabran neposredno voljom naroda – kazao je Jenkač, ističući da ovaj datum upućuje na važnu činjenicu kako je Hrvatski sabor godinama, stoljećima čuvao hrvatsku državnost bez obzira na to u čijem je sastavu Hrvatska bila.

– On je bio čuvar našeg identiteta, naše državnosti, naše nacionalnosti. Od 30. svibnja 1990. godine, nakon višestranačkih izbora, taj je saziv Sabora obilježio ulazak Hrvatske u parlamentarni, demokratski sustav – rekao je gradonačelnik, dodajući da je ovo prigoda da se prisjetimo i svih branitelja koji su dali svoj život za samostalnost i neovisnost Hrvatske.

Najnovije