ILEGALNE VIKENDICE

Problemi za vikendaše na Dravi preko puta Arene: Inspektori nalažu uklanjanje vikendica!

Inspektori su izdali 85 rješenja za uklanjanje nelegalnih objekata. Vikendaši traže sugovornika kako bi se našlo rješenje.

Uz dravsko jezero kod Gornjeg Kuršanca još jednom je zavladao nemir. Inspektori u posljednje vrijeme ažurnije obilaze tamošnje ilegalne vikendaške komplekse i izdaju rješenja o uklanjanju, piše List Međimurje.

Tu informaciju potvrdili su u Državnom inspektoratu RH.

“Do današnjeg dana obavljeno je 135 inspekcijskih nadzora na tom području i izdano je 85 rješenja o uklanjanju nezakonito izgrađenih građevina. Za 29 građevina prekinut je postupak izvršenja o uklanjanju jer je korisnik podnio zahtjev za legalizaciju. Ostali inspekcijski postupci su u tijeku”, odgovor je inspektorata. Ljudima se nalaže da sami uklone objekt ili će to biti napravljeno prisilno.

Ovo se, doznaju međimurski novinari, ne odvija uz obale jezera Zrinski koje je u naravi stari tok Drave niti na poluotoku ‘kod Vrbija’. Zahuktalo se uz lijevu obalu glavnog toka rijeke Drave nasuprot varaždinskoj Areni, oko zapadnog ulaza u Dabrov kanal. Ondje su sakrivene prave, elitne vile. Nerijetko se utvrđuju obale čime se priječi put visokoj vodi u naplavno područje! Vlasnici mahom dolaze čamcima preko rijeke jer put od mosta uz obalu je prava avantura.

Budno prate

Ti vikendaši, navodi se, nisu članovi Udruge Labud, koju su vikendaši osnovali 1997. godine. No u udruzi sve budno prate, strahuju da će i njima pokucati inspektori. O stanju na terenu rekao je Dragutin Posavec iz Strahoninca, predsjednik Labuda.

“Svi smo mi tu ilegalno i od toga nitko ne bježi, zemljište je u vlasništvu države. Mi kao članovi Labuda održavamo okoliš, ceste i prilaze, spašavamo životinje, odvozimo smeće. Čak imamo neslužben registar puteva s imenima i brojeve objekata, da lakše pronađemo lokaciju ako što iskrsne. Gledamo što se događa i strepimo od rušenja. Nije ti svejedno kad ti netko stavi oznaku: ‘Ukloniti u roku od 15 dana’. Mnogo je tu uloženo. Mi smo za bilo kakav dogovor, ali nemamo sugovornika za smislen razgovor. Rješenje bi moglo biti da nam daju koncesiju uz godišnju naknadu. Prelog je odlično riješio stvari na marini”, kaže Posavec.

U kompleksu čak 800 objekata

Danas je u kompleksu nekih 800 objekata! Neki su, poput njega, ondje 30-ak godina. S pravom se stoga pita zašto onda HEP nije reagirao davno, kad je sve počelo.

Pitaju se u Labudu i što je s novim županijskim prostornim planom. Jedni misle da u ladici stoji godinama, drugi smatraju da oni nisu u njemu, ne znaju detalje. Što se tiče novih bespravnih objekata, kažu tek kako Labud niti može što dozvoliti niti zabraniti.

Anonimni dopis

List Međimurje ovih dana primio je anoniman dopis iz ribičkih krugova. Upozorava se na “nastavak divlje gradnje uz bivši restoran Vrbi i devastaciju sportskih terena te drvoreda”.

“Gotovo uz svaku kućicu postavljen je poljski WC ili su iskopane septičke jame čiji se sadržaj prazni u jezero. Vlasnici su osorni i često nam ne dozvoljavaju pristup do vode te ostavljaju gomile smeća. Inspekcije su zamoljene da interveniraju, ali ništa od toga. Bespravna gradnja eskalirala je u posljednje tri godine”, upozorava čitatelj.

Kupiš? Prodam!

Novinari Lista Međimurje obišli su teren i doista je mnogo novijih objekata južno od Vrbija. Zakolčene su parcele, betoniraju se ‘sidra’, neki su sagradili drvene objekte, drugi dovukli kamperice, no o ovome nitko ne želi otvoreno pričati. Ekipa iz Labuda potiho kaže kako oni ne žele ulaziti u to tko, na koji način i kako raspolaže tim kompleksom nakon smrti njegova voditelja i vlasnika. Kažu tek da su upravo oni obnovili nogometno igralište i uređuju ga te paze da ostane pristup.

Kako god bilo, činjenica jest da se u cijelom kompleksu naveliko kupuje i prodaje. Oglasi su čak nalijepljeni na tablu na ulazu. Službeno se prodaje kućica ili kamperica, ne i zemljište.

Što kaže politika?

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak htio bi da se uvede red:

“Željeli bismo da se novim prostornim planom Međimurske županije, jer je naš plan nižeg reda, taj kompleks iz zone ‘R’ kao rekreacija prenamijeni u ‘T’, za ugostiteljsko-turistički sadržaj. Tako bi se dopustila i druga namjena osim sportova na vodi. Općina ne može prije napraviti urbanistički plan uređenja. Ja nisam za nastavak divlje gradnje, nego da se prostor lijepo koristi. A ne da metar i pol od vode gradi tko želi, sprječava pristup vodnom dobru i ostavlja smeće. Općina trenutno ondje ne može ništa. Ako se izmijeni županijski plan, kao što je Općina tražila 2019., što je tek sad u postupku, HEP bi nam prostor mogao dati na upravljanje”, kaže Novak.

Prebacivanje loptice

Međimursku županiju iznijela je kakva je njihova vizija te u kojoj im je fazi izmjena prostornog plana. Iz službe za poslove župana Matije Posavca odgovorili su:

“Stav Županije je da se konačno jasno definiraju pravila i da se očituju vlasnici prostora, prije svega HEP te Hrvatske vode, ali i resorno ministarstvo te da Općina Nedelišće izradi plan uređenja urbane sanacije”, kažu.

Poručuju i kako bi na poticaj vlasnika prostora i ministarstva svi trebali sjesti zajedno i potražiti rješenja za područje regionalnog parka te građanima pružiti informacije.

“Najlakše je vršiti represiju, a ne sagledati sva potencijalna rješenja u okviru zakonskih propisa kojih sigurno ima”, dodaju.

I tako dalje dok broj bespravnih objekata s 800 ne naraste na 1.200 jer u rušenje nitko doista ne vjeruje. Zemljište je državno, a Zagreb ima važnijeg posla od uređenja međimurske oaze mira koja to često i nije.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3605

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije