Varaždinski biciklisti: Krađe i prometna nekultura glavni su problemi biciklista

Prošle, 2015., godine, osnovana je udruga Varaždinski biciklisti. Pred sebe su postavili jasne ciljeve: razvoj biciklizma u Varaždinu, razvoj prometne infrastrukture te promocija biciklizma u Varaždinu.

>Udruga ‘Varaždinski biciklisti’: Grad Varaždin ne razmišlja biciklistički

Udruga postoji više od osam mjeseci i neke su stvari već učinjene. Tako će u subotu, 2. travnja, biti održana prva biciklijada Varaždinskih biciklista. Što je još ostvareno na dobrobit biciklističke populacije, ispričao nam je Goran Lepen, predsjednik Varaždinskih biciklista.

>Prva biciklijada ‘Varaždinskih biciklista’ duga 20 kilometara 2. travnja

– Od osnutka do danas učinjeno je nekoliko bitnih stvari. Prvo smo uspostavili internetske stranice Varaždinskih biciklista. Uz te osnovne stvari, udruga je postala član Nacionalne mreže biciklističkih inicijativa unutar ECF-a (European Cyclists’ Federation). Prijavili smo se na natječaj MUP-a kao partner Sindikatu biciklista iz Zagreba, a organizirali smo i našu prvu biciklijadu.

Krađe i dalje problem

Nadolaskom lijepog vremena povećava se i broj biciklista na prometnicama, ali i biciklijada. Tako planovi za 2016. već postoje.

– Prijavili smo niz projekata na natječaje nacionalnih institucija i EU-fondova za bespovratna sredstva. Sklapamo sponzorske ugovore s trgovačkim društvima i obrtnicima te ugovaramo popuste za redovne članove udruge. Naravno, bitno nam je i članstvo, sad nas je 36 redovnih članova, a plan nam je povećanje na nekih stotinjak članova.

Iako se mnogo truda ulaže u razvoj biciklizma, problemi još uvijek postoje.

– Prije svega tu je pitanje sigurnosti imovine, to jest, čestih krađa na području grada Varaždina. Drugi veliki problem je nekultura sudionika u prometu, i tu biciklisti nisu ni po čemu posebni, već ulaze u isti koš kao i pješaci i vozači. Također, biciklistička infrastruktura je problematična – istaknuo je Lepen.

Najveći potencijal – cikloturizam

Sveukupno, istaknuo je Goran, stanje nije mnogo drugačije no prošle godine, ali prostora za napredak ima više nego dovoljno.

– Cikloturizam je najveći potencijal koji biciklizam ima. Moram priznati kako uz dobru suradnju s Policijskom upravom Varaždinskom i nedavnim stupanjem na snagu Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi očekujemo svjetlu budućnost biciklizma i razvoj biciklističke infrastrukture u gradu, županiji i državi – istaknuo je.

Također, na vidiku je i suradnja s biciklističkim udrugama izvan Varaždina.

– Već postoji suradnja s udrugom ‘Sindikat biciklista’ iz Zagreba te udrugom ‘Bike My Day iz Osijeka’. Dugoročno su u planu i suradnje s udrugama iz drugih zemalja te prijava na natječaje prekogranične suradnje – zaključio je Goran.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije