TUŽNA VIJEST

Preminuo Marijan Cingula, ugledni profesor i istaknuti društveni djelatnik

Marijan Cingula preminuo je danas u Varaždinu u 72. godini života.

Danas je u Varaždinu, u 72. godini, preminuo Marijan Cingula, doktor ekonomskih i informacijskih znanosti, ugledni sveučilišni nastavnik i znanstvenik te istaknuti društveni i politički djelatnik.

Marijan Cingula rođen je 1. veljače 1953. u Potoku, općina Kutina. Osnovnu školu završio je u Bedekovčini, gimnaziju u Zaboku, a onda Ekonomski fakultet u Zagrebu. Na istom fakultetu magistrirao je 1985. godine na poslijediplomskom studiju ‘Opća teorija i politika privrednog razvoja’. Doktorsku disertaciju pod naslovom ‘Model informacijskog sustava u funkciji planiranja poslovne organizacije’ obranio je 1992. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Obavio je nekoliko kraćih specijalizacija o djelovanju burze i investicijskih fondova u SAD, kao stipendist USAID ili kao gost Komisije za vrijednosne papire i Sveučilišta Georgetown u Washingtonu.

Poslovnu karijeru započeo je kao djelatnik Zagorske osnovne banke u Zaboku, gdje je radio najprije kao pripravnik, a zatim kao kreditni referent za kreditiranje privrede.

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu bio je u stalnom radnom odnosu od 1980. godine do 1995. godine, u zvanju asistenta i docenta, a nakon toga, radio je kao vanjski suradnik sve do ponovnog zaključivanja o radu na neodređeno vrijeme.

Od 1995. godine do 1998. godine radio je kao pomoćnik direktora i direktor Varaždinskog tržišta vrijednosnica d. d. u Varaždinu.

U razdoblju od 1998. do 2001. bio je direktor Varaždinskog ureda za razvoj i poduzetništvo VADEA d.o.o, privatne tvrtke koju je osnovao 1990. godine.

Od 2001. do 2008. radi na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu u zvanju izvanrednog profesora i redovitog profesora.

Bio je voditelj poslijediplomskog znanstvenog studija Menadžment poslovnih sustava i pročelnik Katedre za organizaciju te suvoditelj zajedničkog studija s EF Zagreb “Ekonomika poduzetništva”.

Od 2008. godine radio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu kao redoviti profesor u trajnom zvanju za polje ekonomije, grana organizacija i menadžment. Bio je član Programskog odbora za FP7 projekte iz područja društvenih i humanističkih znanosti u Bruxellesu.

U nekoliko mandata obnašao je dužnost predsjednika udruge Hrvatski računovođa, a bio je i prvi izabrani predsjednik Udruge certificiranih članova nadzornih odbora. Bio je osnivač i član varaždinske podružnice Hrvatsko-američkog društva prijateljstva, kao i osnivač Lions kluba Varaždin.

Marijan Cingula bio je aktivan i u političkom životu Varaždina i Varaždinske županije, kao gradski odnosno županijski vijećnik te član raznih odbora i tijela.

Posljednji ispraćaj Marijana Cingule bit će u petak, u 14 sati, na varaždinskom groblju.

Najnovije