NEVRIJEME I PROMET

Direktor Varkoma: ‘Sustav odvodnje jučer je funkcionirao prilično dobro’

Direktor Varkoma Bruno Ister komentirao je jučerašnju situaciju s odvodnjom oborinske vode.

Jučerašnja obilna kiša napravila je veliki pritisak na odvodnju. Na području Varaždina bilo je očekivanih privremenih problema u prometu, građani su upozorili na natopljen dio Gospodarske ulice te na poplavljenu Ulicu Irme Gorzo.

No direktor Varkoma Bruno Ister zadovoljan je kako je sustav odvodnje funkcionirao.

– Prilično je dobro jučer funkcionirao sustav odvodnje. Ja sam se baš u vrijeme najveće kiše zatekao na Korzu. Gornji dio Korza, sve do Ritza, bio je posve prohodan, bez imalo vode koja bi stajala. Dolje kod Ritza, moram priznati, bilo je malo problema. Poslali smo ekipe koje moraju ponovno očistiti ovu linijsku odvodnju koja se stalno zapunjava smećem – kaže Ister.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je da je nekada nakon svake obilnije kiše Korzo bio pod vodom.

– Sjetite se kako je to nekad izgledalo. To je sad sanirano, ovo je prvi puta da je bilo malo vode, jer se odvodi redovito pročišćavaju. Mi smo ovaj problem zapravo riješili – napominje Bosilj.

Za kakva opterećenja je projektiran sustav odvodnje Ister ne zna točno reći, no napominje da se on nikad ne projektira za vršna opterećenja.

– Ni jedan sustav se ne dimenzionira na vršna opterećenja. Niti autoceste, niti sustavi odvodnje, pogotovo ne mješoviti sustavi. Nama glavni problem kod uređaja za pročišćavanje rade upravo oborine, jer u mješovitom sustavu sve to ide na uređaj – pojasnio je direktor Varkoma.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković nadovezao se na tu temu, rekavši kako je očigledno da se klima mijenja te da se često događa da puno veće količine padnu u puno kraćem vremenu te time opterete sustav.

Najnovije