Sveučilište sjever

UNIN International days 2024 okupili brojne stručnjake iz svijeta znanosti

Na Sveučilištu Sjever započeli Dani međunarodne suradnje.

Na Sveučilištu Sjever započeli su Dani međunarodne suradnje – UNIN International days 2024 koji kroz dva dana progovaraju o Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UN SDGs).

Bogat program UNIN International days na Sveučilištu Sjever okupio je eminentna imena iz svijeta znanosti, od Indije, Tajlanda, Maroka, Južnoafričke Republike, Irana, SAD-a do Srbije, Češke, Austrije i domaćih znanstvenika. U okviru Dana međunarodne suradnje održava se i 112. ESD konferencija kojoj je Sveučilište Sjever domaćin osmi put.

Cilj Dana međunarodne suradnje je pružiti prostor za raspravu o međunarodnim aktivnostima i istraživanjima potencijalnih rješenja za postizanje UN-ovih ciljeva održivog razvoja u različitim znanstvenim disciplinama.

Koliko je važno progovarati o toj temi te povezati ju s obrazovanjem istaknula je i gošća, potpredsjednica Europskog udruženja sveučilišta (EUA), prof. dr. sc. Ivanka Popović. “Nikakvog održivog razvoja ne može biti bez jakog obrazovanja. U tom smislu većina sveučilišta u cijelom svijetu kao jedan dio svoje misije ima dostizanje ciljeva održivog razvoja, tako da je to neraskidivo povezano sa sveučilištima”, istaknula je profesorica Popović koja je obnašala i funkciju rektorice Sveučilišta u Beogradu te i iz te perspektive progovara o važnosti Europskog udruženja sveučilišta koje okuplja preko 870 sveučilišta u Europi i 49 nacionalnih rektorskih konferencija. “To je zaista glas sveučilišta u Europi te centralna organizacija koja zastupa interese sveučilišta. Masovno članstvo u toj organizaciji prilika je da se čuju sve specifičnosti iz različitih područja kako bismo na osnovu zajedničkih snaga uspjeli postići zajedničke ciljeve.”, zaključila je profesorica Popović.

O UN-ovim Ciljevima održivog razvoja i povezanosti s djelovanjem Svjetske zdravstvene organizacije govorio je predstavnik Republike Hrvatske u WHO doc. dr. sc. Nikica Daraboš. “UN je prije više godina krenuo s počecima razmišljanja kako promovirati jednu aktivnost globalnog razvoja da se smanji siromaštvo, minimizira glad i svim ljudima osiguraju jednaka ljudska prava u cijelom svijetu. U 17 ciljeva koje SDG agenda spominje postoje različite ljudske djelatnosti i sfere ljudskog života, a među njima je po prvi put dobilo značaj zdravstvo, kao treći cilj. Svi ti ciljevi međusobno su povezani, ali zdravlje predstavlja bazu za sve. Ulaganje u zdravlje je ulaganje u društvo jer bez zdravlja nema ni ostalih 16 ciljeva”, naglasio je Daraboš koji je istaknuo zadovoljstvo što na Danima međunarodne suradnje Sveučilište Sjever stavlja naglasak na jako važnu temu.

Sve prisutne je na svečanom otvorenju pozdravila i prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Anica Hunjet koja je naglasila važnost znanstvene zajednice za cjelokupni razvoj.

“Mi na Sveučilištu Sjever smo prepoznali veliku odgovornost koju imamo kao profesori, istraživači, ali i građani općenito. Naša predanost tim Ciljevima ogleda se u kurikulumu, istraživačkim inicijativama i društvenoj uključenosti. Ovim događajem želimo naglasiti važnost pristupa kako mi, kao kolektiv, možemo doprinijeti tim vitalnim ciljevima”, naglasila je prorektorica Hunjet.

U sklopu Dana međunarodne suradnje održana je i promocija 2. izdanja knjige “Nautički turizam Hrvatske” nastale u suradnji 26 autora. Knjigu su predstavili urednik i voditelj projekta prof. dr. sc. Tihomir Luković, koautori prof. dr. sc.  Mato Bartuloci i prof. dr. sc. Ante Rončević te recenzent prof. dr. sc. Domagoj Hruška.

“Ova je knjiga značajan doprinos u nautičkom turizmu te stavlja naglasak na turistički i pomorski aspekt nautičkog turizma dajući jasnu predodžbu o stanju nautičkog turizma u Hrvatskoj i problemima koji ga prate. Obuhvaća teoretsku osnovu, pomorski aspekt, legislativu i tržišni aspekt nautičkog turizma”, istaknuo je prof. dr. sc. Luković, urednik knjige koja je uz hrvatsku verziju sada doživjela i izdanje na engleskom jeziku.

UNIN International days obilježila je panel rasprava „Održivi ciljevi u visokom obrazovanju: Perspektive iz društvenih znanosti, humanističkih znanosti i umjetnosti“ pruživši uvid u različite pristupe i strategije koje akademska zajednica može primijeniti kako bi se učinkovitije uključila u ostvarivanje globalnih ciljeva.

U sklopu dana održat će se dvije paralelne sesije: prezentacija znanstvenih radova pod nazivom “Stvaranje ujedinjene osnove za održivi razvoj: Interdisciplinarnost u istraživanju i obrazovanju” i sesija o ženama u STEM-u, ističući njihove međunarodne suradnje, projekte i znanstvene doprinose ciljevima održivog razvoja. Drugi dan UNIN International Daysa će završiti Global Goals Talkom i panel raspravom pod nazivom „Znanost bez granica: Unapređenje UN-ovih ciljeva održivog razvoja kroz STEM“, s uvidima nacionalnih i međunarodnih STEM stručnjaka.

Uz predavanja i panele, na prvom po redu International Days na Sveučilištu Sjever održat će se i dvije izložbe koje prikazuju radove uglednih profesora, umjetnika i studenata Sveučilišta Sjever, a moći će se čuti i glazbeni program organiziran od strane Odjela za umjetničke studije Sveučilišta Sjever.

Kroz dva dana na Sveučilištu Sjever je još jednom istaknuo kako su UN-ovi Ciljevi održivog razvoja dio globalne vizije. Da bismo ih postigli potrebna je kombinacija individualnog, društvenog te institucionalnog angažmana i međunarodne suradnje koja je predstavljena na Sveučilištu Sjever. Zajedno možemo učiniti značajne korake prema svijetu gdje mir, prosperitet i održivost nisu samo ciljevi već i realnost, zaključak je prvih UNIN International days.

Najnovije