Varaždinsko naselje

U Biškupcu postavljen semafor s radarom

Tako je povećana sigurnost djece kod III. osnovne škole Varaždin.

U varaždinskom prigradskom naselju Biškupec, na Trgu Ivana Perkovca ispred III. Osnovne škole postavljen je pješački pozivni semafor s pokazivačem brzine. Grad Varaždin je osigurao sredstva u iznosu od 57.458 eura s uključenim PDV-om, a semafor je već nekoliko dana u funkciji. Postavljen je na mjesto u vrlo prometnoj ulici koju često prelaze učenici obližnje osnovne škola i građani zbog blizine crkve i ostalih sadržaja u tom naselju.

Posebnost semafora su radarski uređaji s pokazivačima brzine koji u slučaju prekoračenja najveće propisane brzine vozila u prolazu aktiviraju crveno svjetlo na semaforu ispred pješačkog prijelaza. Ovim pametnim, suvremenim rješenjem značajno je smiren intenzivan promet na toj prometnici te značajno povećana sigurnost građana, naročito djece.

U školi održane preventivne aktivnosti

Ravnateljica III. Osnovne škole Anica Vragović zahvalila se Gradu Varaždinu:

– U III. osnovnoj školi Varaždin posvećuje se velika briga sigurnosti djece u prometu. Budući da su djeca zbog svojih dobnih ograničenja, neiskustva i nedostatnog sagledavanja mogućih opasnosti često ugrožena, upravo mi odrasli moramo voditi brigu o njihovoj sigurnosti.

U suradnji škole i roditelja pokrenuta je inicijativa izgradnje pješačko pozivnog semafora s pokazivačem brzine na Trgu Ivana Perkovca čiju je inicijativu podržao Grad Varaždin i upravo prošli tjedan ti su radovi završeni.

Kako bismo naše učenike osnažili kao samostalne sudionike u prometu te kako bi se roditelje, ali i ostale odrasle sudionike u prometu senzibiliziralo i podsjetilo na njihovu važnu ulogu u promicanju i usvajanju prometne kulture u III. osnovnoj školi održane su mnoge preventivne aktivnosti.

Oprez u prometu

Kako je navela u školi je održano edukativno predavanje djelatnika prometne policije u sklopu preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova „Poštujte naše znakove“ koju provodi Ravnateljstvo policije i Policijska uprava varaždinska u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Provodi se i program osposobljavanja za upravljanje biciklom uz nazočnost učitelja, policijskog službenika i zaposlenika HAK-a, a održano je  i Vijeće roditelja kojem su prisustvovali načelnik prometne policije, policijski službenik za prevenciju u Uredu načelnika te pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo gdje se raspravljalo se o prometnoj problematici, obnovi pješačkih prijelaza, postavljanju kamera i postavljanju uspornika ispred škole te drugim aktivnostima kojima bi se povećala sigurnost učenika.

Nadalje, uspostavljena je suradnja s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu iz programa Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pod nazivom: Povećanje sigurnosti djece u zonama škola kroz edukaciju same djece, nastavnika, roditelja i ostalih sudionika prometa  s ciljem edukacije učenika kod korištenja aktivnih vrsta prijevoza radi povećanja sigurnosti same djece kod sudjelovanja u prometu.

Najnovije