Mirno okupljanje

FOTO Održano okupljanje Varaždin za slobodu

'Glavna naša poruka je da je tjelesna autonomija osnovno ljudsko pravo', istaknuto je na mirnom okupljanju na Starom gradu.

U subotu, 8. lipnja, na Starom gradu održano je mirno okupljanje pod nazivom Varaždin za slobodu.

Svojevrsni je to kontraprosvjed Hodu za život koji se istovremeno odvijao nekoliko metara dalje. Organizatorica prosvjeda Ksenija Krčar istaknula je zašto je Varaždin za slobodu potreban.

– Udruga V.U.K. je do sada organizirala mirno okupljanje koje se zvalo Subotom za slobodu, ovo je sada, u dogovoru s njima, nastavak – Varaždin za slobodu. Glavna naša poruka je ta da je tjelesna autonomija osnovno ljudsko pravo. Tjelesna autonomija žene je najbitnija stvar za razvoj cijelog društva. Kada žena kontrolira svoje tijelo ona onda može kontrolirati svoju budućnost i život. Dokazano je da kada postoji mogućnost takvih odluka, one utječu na najbolji mogući način na zajednicu. One se razvijaju, zajednice prosperiraju. Što je veća tjelesna autonomija, to je društvo razvijenije – istaknula je Krčar te dodala:

– Bez obzira na sve teške odluke, odluka o pobačaju treba ostati na ženi pod svaku cijenu. Zabranama pobačaji ne nestaju. Pobačaji nestaju seksualnom edukacijom, kontracepcijom i odgovornim seksualnim ponašanjem. Ako želite da se smanji broj pobačaja, onda je potrebno uvesti seksualnu edukaciju u školu te dostupnu kontracepciju svima – kazala je Krčar.

Na pozornici kod Kule stražarnice izmjenjivali su se govornici, a okupljeni građani transparentima su poslali poruke. Kako je sve izgledalo, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najnovije