PREDŠKOLSKI ODGOJ

Više djece nego mjesta u vrtićima: Iduće godine počinje dogradnja vrtića u Gortanovoj

Za inspekcijsko rješenje koje je Grad dobio u vezi pedagoškog standarda Bosilj kaže da je pisano kao da je netko 'odlijepio od zdravog razuma'.

Kada će Varaždin dobiti nove dječje vrtiće ili kad će biti povećani kapaciteti postojećih, pitanje je koje je danas na sjednici Gradskog vijeća postavila vijećnica Danijela Puškadija

Ona je iznijela podatak kako je ove godine 250 djece ostalo neupisano. Istovremeno je podsjetila kako je gradonačelnik Neven Bosilj javno izjavio da je Grad dobio mišljenje inspekcije da je u prekršaju u pogledu pedagoškog standarda.

Potrebni novi kapaciteti

Puškadija smatra da su Gradu potrebni dodatni vrtićki kapaciteti.

– Zašto niste planirali više vrtića? Potrebna je dogradnja postojećih vrtića ili gradnja novih. Jedino što je napravljeno je vrtić u Hrašćici. Ni u projekcijama nema ničega. Uz sve to, privatni vrtići najavili su povećanje cijena od rujna – rekla je Puškadija. Podsjetila je da je u bivšem mandatu jedan vrtić izgrađen i da ih je šest obnovljeno.

Planovi za dalje

Gradonačelnik je napomenuo da je u proteklih 25 godina bio izgrađen samo jedan dječji vrtić, onaj u Kućanu. I da je sad, u vrijeme ove vlasti, izgrađen vrtić u Hrašćici, koji u rujnu otvara vrata. Iznio je i daljnje planove.

– Sve smo pripremili. Za iduću godinu planiramo vlastitim sredstvima dograditi vrtić u Gortanovoj ulici. Tamo ima mjesta za još barem četiri vrtićke grupe – najavio je Bosilj.

Inspekcijski nalaz – ‘sulud’

Osvrnuo se na inspekcijski nalaz, rekavši da je ‘sulud’.

– Mene je zvalo barem 15 gradonačelnika koji su se zgražali nad tim rješenjem. Mi radimo na inkluziji djece. Imamo u gradskim vrtićima 25-ero djece s teškoćama u razvoju, još 6 u privatnim vrtićima. Za sve njih osigurali smo pomoćnike u vrtićima, što nema nitko u Hrvatskoj. Za to izdvajamo 350 tisuća eura. Ako je u grupi 20-ero djece, mi imamo 19-ero zdrave djece i jedno dijete s poteškćama.I, sad, budući da ti pomoćnici ‘ne postoje u papirima’, inspektorica je zaključila da bi trebalo grupe smanjiti za dvoje ili četvero djece, ovisno o tome kakve poteškoće djeca imaju – objasnio je Bosilj.

Ekonomska cijena povećana

Smatra da inspekciju poziva netko tko nema ispravne namjere.

– Sad neki dušebriznici, kojih, vjeruje, ima ovdje među nama, zovu inspekcije, koje onda pišu rješenje kao da su se odlijepile od zdravog razuma. To je sve skupa suludo – rekao je Bosilj, rekavši da će biti uložena žalba na to rješenje.

Što se tiče cijene dječjih vrtića, Bosilj je rekao da je ekonomska cijena narasla, ali ne za roditelje.

– Roditelji plaćaju 117 eura, država 18 eura, a Grad 390 eura po djetetu! – iznio je Bosilj. Kako privatni vrtići ne bi morali povisiti cijene, Grad je današnjim rebalansom proračuna osigurao još 200 tisuća eura.

Najnovije