ŠTO UDIŠEMO I MIRIŠEMO

Bosilj: ‘I ja sam bio zgrožen mirisima kad sam neki dan otvorio prozor’

Natječaj za nabavu mjernih stanica je završen, evo gdje će one biti postavljene.

Onečišćenje zraka ponovno je bila jedna od tema na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina. Pitanje u vezi toga postavila je vijećnica Dubravka Novak.

Upozorila je da mjerne stanice još nisu postavljene, osim jedne u središtu grada. Za nju je ustvrdila da je, zbog lokacije, besmislena. No podsjetila je i da je Grad najavio da će sam provesti neka mjerenja, i to počevši od 1. travnja. Zanimalo ju je zašto to još uvijek nije realizirano.

Gradonačelnik Neven Bosilj odgovorio je da je natječaj proveden te da je rebalansom proračuna predviđeno 50.000 eura za tu svrhu.

– Nabava je provedena, ali ne možemo sklopiti ugovor dok nemamo osigurana sredstva – objasnio je Bosilj.

Rekao je kako je Grad prihvatio ovaj put rješavanja problema s mirisima zato što je inspekcija za zaštitu okoliša rekla da ona nema aparaturu za tako nešto. Predložila je Gradu da sam provede mjerenje.

Dvije mjerne stanice

– Montirat će se dvije stanice za mjerenje dodijavanja mirisom. Znat će se i ruže vjetrova. To mora trajati šest mjeseci da bi bilo važeće – kaže gradonačelnik.

Za razliku od ranije, gradska vlast više ne bagatelizira ovaj problem. Bosilj sada kaže da je problem realan.

– I ja sam bio zgrožen mirisima kad sam neki dan otvorio prozor – rekao je danas pa zaključio: – Ljudi govore da miris dolazi iz ovog ili onog izvora, ali bit ćemo pametniji kad obavimo ta mjerenja.

Poznate lokacije mjernih stanica

Kako doznajemo iz Grada, poznate su lokacije na kojima će biti postavljene mjerne stanice. U južnom dijelu Varaždina to će biti jedna lokacija u Zadarskoj ulici, dok će u istočnom dijelu grada mjerna stanica biti postavljena na šetnici Sv. Ane, u blizini istočne zaobilaznice.

Koristit će se sonde za mjerenje amonijaka i amina, sumporovodika i merkaptana, kao i smjera i brzine vjetra te će se mjeriti temperatura, tlak i vlaga u zraku. Podaci o izvršenim mjerenjima dostavljat će se komunikacijskom mrežom u intervalima od 15 minuta. Uređaji za mjerenje trebali bi biti u stanju precizno pratiti zadane parametre i alarmirati kada granične vrijednosti budu premašene.

Najnovije