ŽUPANIJSKA PRIZNANJA

Petra Horvat posthumno će dobiti Nagradu za životno djelo

Petra Horvat bila je volonterka, humanitarka, udomiteljica. Stradala je u tragičnoj prometnoj nesreći kad je imala svega 24 godine.

Varaždinska županija ove će godine Nagradu za životno djelo posthumno dodijeliti Petri Horvat iz Poljanca, volonterki, humanitarki, udomiteljici. Petra Horvat smrtno je stradala u prometnoj nesreći koja se dogodila u kolovozu 2021. godine. Imala je 24 godine.

Priznanje koje nosi njezino ime

Bila je prvostupnica sestrinstva te bivša studentica prijediplomskog studija Menadžment u sestrinstvu na Sveučilištu Sjever. Tijekom svoje akademske karijere Petra je bila iznimna studentica koja je svoje obrazovanje i poslovne obveze uskladila s izvanrednom predanošću prema volonterskom radu. U čast njezine predanosti i brige o drugima, Odjel za sestrinstvo uveo je priznanje koje nosi Petrino ime, koje se dodjeljuje studentima volonterima koji se posebno ističu svojim volonterskim angažmanom.

Foto: Obiteljski album

Udomila četvero djece

Radila je u Domu za starije osobe Lunjkovec, kao i u Domu Bistričak za odrasle osobe s psihičkim poteškoćama, gdje je napredovala do glavne sestre.

Prije svoje 24 godine postala je udomiteljica četvero maloljetne djece. Bila je angažirana u Udruzi Dia-Mell u Ludbregu, bila je voditeljica radio emisije i aktivno je sudjelovala u kampanjama za podizanje svijesti o dijabetesu.

Živjela u skladu sa svojim idealima

U obrazloženju prijedloga nagrade navodi se da je Petra Horvat sve aktivnosti u kojima je sudjelovala radila s velikim žarom, altruizmom i dubokom posvećenošću svojem pozivu i boljitku zajednice.

“Petra Horvat živjela je u skladu sa svojim idealima, puna velikih snova, glasne glazbe i strastvenog života, ostavivši neizbrisiv trag u životu svakog kog je taknula”, stoji u obrazloženju prijedloga nagrade.

Foto: Obiteljski album

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se u obliku diplome i kovanice od zlata na kojoj je otisnut, s jedne strane grb Varaždinske županije, a s druge strane lik Majke Božje s Djetetom te novčanih sredstava u neto iznosu od 1.990,84 eura.

Vozač krivac za nesreću osuđen na zatvorsku kaznu

Ivan Šanjić, koji je skrivio smrt Petre Horvat, osuđen je na tri i pol godine zatvora. U vrijeme nesreće, tog 13. kolovoza 2021., bio je 22-godišnjak. Vozio je prema Koprivnici u trenutku kad je u krvi imao 1,46 promila alkohola. Nedugo nakon ponoći u mjestu Kunovec Breg prešao je na drugu stranu ceste, u trenutku kad je iz suprotnog smjera naišlo vozilo kojim je upravljala Petra Horvat. U izravnom sudaru oboje je teško ozlijeđeno, a Petra Horvat preminula je u bolnici nekoliko sati nakon nesreće.

Najnovije