Grad Varaždin

FOTOGALERIJA Obilježena obljetnica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, proslavu uveličao i predsjednik Zoran Milanović

'Hvala vatrogascima na svemu što su do sada učinili, a hvala vam još više i na onome što ćete tek učiniti', poručio je Predsjednik.

Prigodnim programom u petak, 14. lipnja, obilježena je 160. obljetnica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Godišnjica najstarijeg DVD-a u Hrvatskoj, osnovanog 17. lipnja 1864. obilježena je prvo velikim mimohodom vatrogasaca iz cijele hrvatske kojeg su na Kapucinskom trgu pratili Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, župan Anđelko Stričak, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik predsjedništva HVZ-a Ante Sanader i ostali visoki uzvanici.

U mimohodu su uz ešalone vatrogasaca iz svih krajeva Hrvatske sudjelovala i povijesna vatrogasna vozila te je predstavljena su i najmodernija vatrogasna vozila i tehnika, a mimohod je završio preletom helikoptera i kanadera.

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravio je sudionike mimohoda te je naglasio:

– Vatrogastvo živi s modernim političkim hrvatstvom doslovno od prvih dana. Kada još gotovo 80 posto naroda bilo nepismeno, kada nije bilo standardiziranog jezika, i kada su su prvu djecu odvodili u škole, vatrogastvo je ovdje već postojalo. S najosnovnijim alatima, bez moćnih strojeva kojima danas raspolaže, vatrogasci su bili spremni boriti se i uz vlastitu pogibelj za sigurnost svoje zajednice. Hvala vatrogascima na svemu što su do sada učinili, a hvala vam još više i na onome što ćete tek učiniti.

Uslijedila je kompleksna, atraktivna vatrogasna vježba s prikazom najrazličitijih intervencija i tehnika spašavanja ljudi iz vozila i zgrada.

U Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održana je potom svečana sjednica na početku koje je visoke goste pozdravio Radovan Martinec, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Prikazan je dokumentarni film VTV-televizije o bogatoj povijesti varaždinskog DVD-a a potom su uručene plakete, odlikovanja, medalje, plamenice i spomenice najzaslužnijim vatrogascima i predstavnicima institucija koje surađuju s vatrogascima. Plakete počasnog člana DVD-a, između ostalih, primili su i Anica Mušanović, pročelnica UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća, Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i zastupnik u Hrvatskom saboru te gradonačelnik Neven Bosilj.

U ime predsjednika republike nazočnima je čestitala na obljetnici i dodijeljenim priznanjima Melita Mulić, savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo. Prigodno je govorio i gradonačelnik Neven Bosilj koji je napomenuo da uz Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu djeluje još šest DVD-ova i javna vatrogasna postrojba sa preko 700 vatrogasaca. Svima je zahvalio što svoje slobodno vrijeme troše na human način djelujući u vatrogasnim društvima. Spomenuo je i 58 profesionalnih vatrogasaca te je izrazio uvjerenje da će se i dalje pratiti visoki standardi vatrogastva koji su postavljeni u Varaždinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije