povijesni štikleci

NA DANAŠNJI DAN Sjećanje na Bartola Francelja, urednik tjednika ‘Pučki prijatelj’

'Pučki prijatelj' bio je prvi varaždinski tjednik na hrvatskom jeziku.

16.6.1931. godine u Šidu je rođen Josip Štefanek, istaknuti sportaš i rukometni djelatnik. Karijeru je počeo 1955.godine kao golman rukometaša varaždinskog «Tekstilca», branio je za momčad «Slobode», a zatim djeluje u rukometnom klubu «Varteks». Bio je klupski tajnik RK «Varteksa» , utemeljitelj i voditelj varaždinskih rukometnih klubova RK «Banfica» i RK «Vartilen», organizator rukometnih natjecanja, odgajatelj mladih sportaša. Josip Štefanek umro je u Varaždinu 26.lipnja 1995.godine.

16.6.1889. U Varaždinu je umro Bartol Francelj, učitelj, vlasnik i urednik prvog varaždinskog tjednika na hrvatskom jeziku „Pučkog prijatelja“. Bartol Francelj rodio se u Čabraškoj Vasi kod Poljčana 1821.godine, školovao se u Celju, Karlovcu i Mariboru, filozofiju i gospodarstvo studirao je u Grazu. Pisao je za praške listove. Od 1855.godine pa do smrti živi i djeluje u Varaždinu. Radio je kao učitelj na realnoj školi, jedan je od utemeljitelja Hrvatskog pedagoškog književnog zbora, autor i izdavač više knjiga. Godine 1867. pokrenuo je varaždinski tjednik „Pučki prijatelj“ koji je izlazio do 1877.godine.

16.6.1854. Preuređenjem upravnih i sudbenih oblasti u Hrvatskoj i Slavoniji, u Varaždinu je utemeljen županijski sud i imenovani suci. Za Varaždinsku županiju, kojoj je pripojena Križevačka županija, imenovano je osam sudaca županijskog suda i dvojica tajnika suda.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije