Sakupljač starina

Siniša iz Varaždina dvije je trećine svog života posvetio sakupljanju starina: ‘Sakupljam sve, samo da nije mlađe od sto godina’

Hobi je ovo koji gospodina Bržesku okupira veći dio njegovog života.

Ljubitelji starina jučer su na Sajmu antikviteta u Varaždinu mogli uživati u više no bogatoj ponudi. Bilo je tu portreta, namještaja, skulptura, starih satova, vatrenog i hladnog oružja…

Zaslužni su za to, naravno, ljubitelji starina koji veći dio svojih život posvećuju pronalasku, obnovi pa onda i prodaji takvih artefakata.

Među tim ljubiteljima starina bio je jučer i šezdesetogodišnji Siniša Bržeska iz Varaždina. On je dvije trećine svojeg života posvetio sakupljanju starina, a ljubav prema starini i povijesti počela je još u školskoj dobi.

Ništa bez restauriranja

– Skupljanjem starina bavim se već 40 godina. Skupljam sve što je zanimljivo i staro, nemam neke posebne želje. Samo da nije mlađe od sto godina – rekao nam je Siniša.

Sakupljanje starina mu je hobi, ističe, dok mu je glavna preokupacija poljoprivreda. Uz sakupljanje, dodaje, nužno je i znanje restauriranja.

– Ako ne znate restaurirati, ne možete se ovime baviti. Namještaj je, primjerice, teško naći u dobrom stanju, uglavnom je neispravan i onda se mora restaurirati da bi se dalje mogao koristiti.

Od uvođenja eura, prodaja je pala

Ipak, na sajam nije donio najbolje i najvrjednije što ima.

– Najvrjednije si doma čuvam, to nije tu. Ovdje je najvrjedniji ovaj crkveni luster i ova kanta za ugljen. Luster je također i najstariji, 150 godina. Vrijednost mu je nekih 450 eura.

Nažalost, kaže kako kupci kupuju sve manje i manje.

– Što se prodaje tiče, moram priznati da je jako loše, malo toga se prodaje. Dok je bila kuna, još se nešto i prodalo, ali otkad je stigao euro, jako slabo – zaključio je Siniša Bržeska.

Najnovije