Općina Donja Voća

FOTO Održana prva redovna godišnja skupština Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘Voća’

Pričalo se o minuloj godini, ali i planovima za budućnost.

U petak, 14. lipnja 2024. godine, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata „Voća“ proslavila je svojih prvu godinu aktivnog rada održavanjem redovne godišnje skupštine.

Tom prigodom, na poziv Načelnice Općine Donja Voća Sanje Kočet radnom posjetu odazvao se general Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane te delegacija udruge „Tigar 90/91“ predvođena predsjednikom udruge, generalom Petrom Bajan. Posjet je započeo s radnim sastankom s Načelnicom Kočet i njezinim suradnicima u prostorijama Općine Donja Voća na temu upoznavanja s projektima u realizaciji te onim u nastojanju s naglaskom na projekte povezane s braniteljima. Nakon sastanka svi zajedno uputili su se do gradilišta kod DVD-a Donja Voća gdje se goste uputilo u aktivnosti po pitanju vatrogastva te s projektom rekonstrukcije i dogradnje DVD-a Donja Voća koji će postat i budući dom i udruge branitelja iz Voće kao i svih ostalih udruga s područja općine koje trenutno nemaju osiguran vlastiti prostor. Prije svečanosti godišnje skupštine, Načelnica Kočet zajedno s generalima i ostalim prisutnima zapalila svijeće kod Spomen-obilježja stradalim i poginulim župljanima kod mjesnog groblja u Donjoj Voći te u kapelici Sv. Josipa u zaselku Kraljsko/Martani.

Redovna godišnja skupština bila je prilika da se napravi osvrt na postignuća i izazove tijekom protekle godine, te da se stavi naglasak na planirane buduće aktivnosti. Uz Načelnicu Kočet, skupštinu su prisustvovali; izaslanik Župana Varaždinske županije saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik općine Klenovnik Mladen Blaško, Udruga Tigar 90/91 koju je predvodio General Petar Bajam, vlč. Pavao Mesarić te predstavnici ostalih udruga s područja općine Donja Voća te braniteljske udruga s područja Varaždinske županije

Predsjednik Udruge, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Donje Voće Željko Žmegač, napomenuo je kako udruga broji 80-ak članova – 60-ak stalnih i 20-ak podupirućih.

240 branitelja 

– Rad Udruge u prošloj godini je bio intenzivan. Nadam se da ćemo to ponoviti u narednoj godini, ali sve dići na još viši nivo. Trenutno radimo na ustroju Udruge jer postojimo tek godinu dana. Od 80-ak članova koliko brojimo, Općina Donja Voća je u Domovinskom ratu dala oko 240 branitelja što u policijskih formacijama, što u Zboru narodne garde i to nam daje za pravo da osnujemo svoju udrugu jer je dosta naših branitelja bilo učlanjeno u okolne braniteljske udruge – rekao je Žmegač i  istaknuo da mu je posebno drago što su im se ovom prilikom pridružili članovi braniteljskih udruga susjednih općina i gradova, te članovi Udruge branitelja ‘Tigar 90/91’ iz Rakitja s kojima danas potpisuju i Sporazum o suradnji.

Predsjednik Udruge ‘Tigar 90/91’ iz Rakitja Petar Bajan otkrio je da je velik dio branitelja s područja Donje Voće bio upravo u Jedinici za posebne zadatke Rakitje u 1. gardijskoj brigadi. 

– Naša udruga postoji preko 20 godina, a oni su osnovali svoju udrugu branitelja lani, pa smo im sada došli dati podršku na njihovoj godišnjoj skupštini. Ujedno, ovom prilikom smo potpisali sporazum o suradnji između naših udruga i u budućnosti ćemo se zajedno prijavljivati za projekte prema Ministarstvu branitelja, odnosno, prema Europskoj uniji – rekao je Bajan

Načelnici Kočet, na skupštini dodijeljena zahvalnica na nesebičnoj podršci i doprinosu radu udruge i očuvanju sjećanja na branitelje te plaketa kao novoimenovanoj počasnoj članici udruge.

– Iako naše područje nije bilo zahvaćeno ratom, kao pripadnici različitih postrojbi u najtežem trenutku, obrane i stvaranja naše Domovine naši dečki preuzeli su veliku odgovornost i nesebično branili našu domovinu, a doprinos naših stradalih sumještana i ostalih branitelja ne smijemo zaboraviti jer je on utkan u temelje stvaranja naše neovisne i slobodne domovine. Svojim kratkim djelovanjem kroz udrugu i dalje dajete veliki doprinos u izgradnji boljeg društva u našoj maloj zajednici. Prihvaćam iskazanu čast kao počasna članica vaše udruge, ne kao zaslugu za koje bih imala pravo jer činila sam i činit ću ono što sam i dužna činiti, već iz zahvalnosti i poštovanja te vam još jednom iskreno zahvaljujem.

Ono što činimo svi skupa je za dobrobit naših sumještana te nastavimo s jednakom predanošću i entuzijazmom kao i do sada, na dobrobit svih nas zajedno. – istaknula je Načelnica Kočet

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije