Grad Ivanec

Svečanom sjednicom i manifestacijama u Ivancu obilježen Dan grada

Ovaj grad, između ostalih, gradili su i stvarali pavlini, ivanovci, rudari.

Brojnim manifestacijama Grad Ivanec obilježava svoj Dan, a najsvečaniji dio proslave bila je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uz prigodne govore dodijeljene nagrade i plakete Grada Ivanca zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je kako se u široj okolici grada Ivanca nalazi niz važnih lokaliteta ne samo od lokalnog ili nacionalnog karaktera, već i svjetskog, od špilje Vindije, ugaslog vulkana Gaveznice, najljepšeg hrvatskog dvorca Trakošćana.

Ovaj grad, između ostalih, gradili su i stvarali pavlini, ivanovci, rudari. Zbog njihove ostavštine Varaždinska županija je početkom godine kupila dvorac Bela 1. Stričak je ujedno naglasio kako se nakon 15, 20 ili više godina, upravo sada odvija jedan investicijski ciklus važan za ivanečko područje.

Pet investicija

– Riječ je o pet povijesnih investicija. Najvažnija je izgradnja brze ceste Ivanec-Tužno-Varaždin. Prva faza je u pripremi, odrađuju se arheološka istraživanja, te bi se u sljedećih mjesec-dva krenulo s njenom izgradnjom. Druga investicija se odnosi na aglomeraciju, kako bi se zaštitile vode, treća na dogradnju, odnosno izgradnju dvaju vrtića, četvrta na dogradnju škole kako bi sve naše škole imale mogućnost jednosmjenske nastave.

– Do kraja ovog mjeseca imat ćemo izvođača radova, a potom ga uvodimo u posao. Peta investicija ili projekt odnosi se na zaštitu Ivanščice zaštitom parka prirode. Stručna podloga je odrađena, u slijedeća dva-tri mjeseca očekujemo i geodetsku te bi u rujnu ili listopadu otvorili javnu raspravu – nabrojao je župan nadovezavši se kako je osim tih investicija, potrebno naglasak staviti na ljude.

– Varaždinska županija je osnivač 33 osnovne škole, 13 srednjih škola, jednog učeničkog doma, 14 centara izvrsnosti, pet strukovnih centara izvrsnosti, dva centra kompetentnosti i jednog Europskog talent centra. Nedavno su naši učenici na europskom natjecanju iz robotike osvojili devet medalja. Upravo ti centri izvrsnosti su se pokazali odličnim te nam je u planu u Srednjoj školi Ivanec uz centar izvrsnosti iz strojarstva otvoriti i centar izvrsnosti iz odbojke – najavio je župan Stričak.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije