povijesni štikleci

Godine 1870. u Varaždinu je otvoren prvi fotografski atelje

Otvorio ga je učitelj risanja Stjepan Lipoldt.

21.6.1911. U Varaždinskoj ubožnici umro je Ferdo Pažur, pisac gramatika, klasični filolog, prevoditelj i gimnazijski profesor. Rodio se u Varaždinu 1845.godine, poslije gimnazije studirao je u Beču klasičnu filologiju i diplomirao kao najbolji student. Radio je na gimnazijama u Požegi i Varaždinu, prevodio s latinskog klasične pisce, autor je njemačke gramatike hrvatskog jezika.

~~~

  1. godina: Fotografija je izumljena 1822. godine kada je u Francuskoj – u tamnoj kutiji na čijem su otvoru bila optička stakla – izrađena prva trajna slika na metalnoj podlozi prevučenoj bitumenom. Putujući fotografi u Zagrebu i Varaždinu pojavili su se oko 1840. godine i iz toga razdoblja sačuvane su prve varaždinske slike na kojima je obitelj Polanski. Prvi fotografski atelje otvoren je u Varaždinu u Zelenoj ulici 1870. godine, a otvorio ga je učitelj risanja Stjepan Lipoldt. Krajem 19. stoljeća u Varaždinu su radili fotografi Hinko Vajdman, Fridrih Hilšer i Karl Betger. Godine 1889. u Kolodvorskoj ulici fotografsku radnju otvorio je Rudolf Mozinger od kojeg je 1903. atelje kupio Artur Kulčar, napoznatiji varaždinski fotograf.
  2. godina: Varaždinci su od davnina imali vinograde i uživali u vinu, a proizvodili su i staro slavensko piće medovinu. Prvi puta se pivo u Varaždinu spominje 1684. godine kada su mesarski majstori za gozbu u cehu nabavili pivo u vrijednosti od 6 denara. Pivo je dopremljeno iz njemačkih krajeva jer u Hrvatskoj u to doba nije postojala nijedna pivovara. U Varaždinu je u Optujskoj ulici gradska pivovara otvorena 1754.godine i u njoj je radio njemački pivar Pavao Gruber, kojemu je određena jedna od najviših plaća gradskih činovnika – 16 forinti godišnje. U toj pivovari 1755. godine Gruber je proizveo oko 15.900 litara piva u vrijednosti od 332 forinte i 34 krajcara. U 19. stoljeću u Varaždinu su radile tri pivovare.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije