povijesni štikleci

NA DANAŠNJI DAN Sjećanje na Franju Koščeca, istaknutog biologa i entomologa

Entomološka zbirka Franje Koščeca jedna je od najvrednijih entomoloških zbirki u Hrvatskoj.

30.6.1968. Umro je Franjo Košćec, profesor, biolog i entomolog koji je svoje velike zbirke prirodnina poklonio gradu Varaždinu 1959. godine. Entomološka zbirka Franje Košćeca jedna je od najvrednijih entomoloških zbirki u Hrvatskoj, a čini glavninu fundusa Rntomološkog muzeja Varaždin. Zastupljena entomološka građa, koja broji oko 50.000 primjeraka. Sakupljana je u periodu od 1903. g. do danas, na području šire varaždinske okolice (sjeverozapadna Hrvatska).

30.6.1909. U Varaždinu je u 56. godini umro istaknuti hrvatski rodoljub i odvjetnik doktor Oskar plemeniti Kiš. Bio je gradski senator, odvjetnik, kraljevski javni bilježnik, dugo godina varaždinski školski nadzornik. U društvenom životu grada obavljao je ugledne dužnosti, bio je predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva «Vila» i čitaoničkog društva «Dvorana». Zahvaljujući Oskaru plemenitom Kišu i zborovođi Vjekoslavu Rozenbergu Ružiću zbor «Vile» postao je jedan od najuglednijih hrvatskih pjevačkih zborova na kraju 19. stoljeća.

30.6.1818. U dvodnevni posjet Varaždinu, zajedno s kraljicom Karolinom, stigao je kralj Ugarske i Hrvatske, car Svetoga Rimsko-Njemačkog Carstva austrijski car Josip drugi. Pred gostionicom „K crnom orlu“, gdje je car odsjedao, svirala je glazba graničara, građanska četa priredila je bakljadu dok su Varaždinci uvečer osvijetlili sve prozore u gradu. Prigodom boravka u Varaždinu kraljica Karolina utemeljila je zakladu za školovanje polaznica djevojačke škole pri Uršulinskom samostanu. Na poklonstvo caru Franji Drugom u Varaždin su došli uglednici iz Međimurja, Zagorja i Podravine.

Najnovije