grobnice za nerođene

Hoće li Varaždin dobiti grobnicu za nerođene? Inicijativa je propala 2017., no ideja je ponovo aktualna

Grobnice za nerođene trenutno se nalaze u sedam hrvatskih gradova.

Trenutno u Hrvatskoj postoji sedam grobnica za nerođene. Nalaze se u Zagrebu, Vinkovcima, Sisku, Osijeku, Šibeniku, Gospiću i Slavonskom Brodu. Još jedna trebala bi ugledati svjetlo dana u Velikoj Gorici. Na karlovačkom području postoji spomenik za nerođenu djecu, čija je svrha ista kao i grobnica.

Grobnice za nerođene dio su projekta ‘Najmanji među nama’ koji provodi Udruga Betlehem. Sve je počelo prije deset godina.

– Radi se o inicijativi koja želi pomoći ožalošćenim roditeljima koji su prerano izgubili svoje začeto dijete. Tim projektom želimo pružiti utjehu i mogućnost da roditelji svoje nerođeno dijete dostojanstveno pokopaju na mjestu gdje mogu tugovati, moliti, ojačati svoju nadu i vjeru u ponovni susret – poručuju iz Udruge Betlehem.

Grobnica za nerođene u Varaždinu

Plan da se u Varaždinu otvori grobnica za nerođenu djecu također je postojao, poručuju iz Udruge, no navode kako nikad nije realiziran.

– U Varaždinu smo u dogovoru s Općom bolnicom Varaždin planirali otvoriti grobnicu 2017. godine. Cijeli projekt je bio pred realizacijom, ali je na našu žalost došlo do smjene uprave bolnice pa su se stvari malo zakomplicirale.

U međuvremenu je varaždinskom ogranku Udruge Betlehem donirana kuća pa su, ističu, energiju prebacili na obnovu i otvaranje majčinske kuće kroz koju je od otvaranja prošlo nekoliko majki s djecom.

Potrebiti preusmjeravani u Zagreb

No grobnica za nerođene u Varaždinu ponovo je postala aktualna te se o njoj razmišlja u Udruzi.

– S obzirom na potrebe i bukiranost Zagreba, kamo smo preusmjeravali potrebite, počeli smo razmišljati o ponovnom pokretanju projekta, najvjerojatnije na varaždinskom groblju – ističu iz Udruge Betlehem.

U grobnicu u Zagrebu sahranjeno je tristotinjak nerođenih starosti od sedam tjedana nadalje.

Najnovije