vž kalendar

Godine 1945. na današnji dan počelo emitiranje prve varaždinske radiopostaje

Radio Varaždin postao je kultni varaždinski radio.

10.7.1945. Točno u 18 sati počelo je emitiranje prve varaždinske radiopostaje – Radio Varaždina. Zasluga za osnivanje Radio Varaždina pripada radioamaterima Preradu Barbotu, Vladimiru Vigelu i Teodoru Hiršu koji su sami izradili potrebne uređaje.

10.7.1703. U Varaždinu je umro Franjo Jambrehović, znanstvenik. Rodio se u Vinici 1631.godine, sa 21 godinom stupio je u isusovački novcijat u Beču. Radio je kao gimnazijski profesor u Ugarskoj, Zagrebu i Varaždinu, na zagrebačkom visokom sveučilištu kojeg su vodili isusovci, predavao je moralnu teologiju i filozofiju. Godine 1669. objavio je u Beču filozofsko djelo „Filozofija peripahetika“.

10.7.2001. U Novom Marofu umro je svećenik Ivan Jurak, vjerski pisac. Rodio se 19.svibnja 1924.godine u Svetom Iliji kraj Varaždina, u Zagrebu je završio Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i na Bogoslovnom fakultetu diplomirao teologiju. Kao svećenik radio je u Murskom Središću, Maloj Subotici, Prigradi, Petrinji, Ludbregu i Vinici te u katoličkim misijama u Kanadi, Australiji, Sjedinjenim državama Amerike i u Njemačkoj. Napisao je i objavio «Vodič u svetište Ludbreg», «Apel za mir», «Iscjeljivanje savješću».

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije