Općina Maruševec

Članice Kuburaške udruge Maruševec nastupili na 58. Đakovačkim vezovima

Maruševečki su Kuburaši nastupili na završnoj svečanosti jedne od najvažnijih smotri hrvatske tradicijske kulture.

Kuburaška udruga Maruševec protekle je nedjelje nastupila na Đakovačkim vezovima kao jedina udruga s područja Varaždinske županije.

Maruševečki su Kuburaši nastupili na završnoj svečanosti jedne od najvažnijih smotri hrvatske tradicijske kulture. Program 58. izdanja Đakovačkih vezova započeo je u lipnju ove godine, a vrhunac manifestacije bila je svečana povorka gradskim ulicama brojnih folklornih skupina, jahača i okićenih svatovskih zaprega ove nedjelje.

Đakovo, srce Slavonije, ponovno je bilo istkano najljepšim vezom, vezom različitih kultura, tradicija i ponosa. Od ranoga jutra đakovačke ulice bile su prošarane bogatstvom tradicijske kulture iz čitave Hrvatske; kolo, bećarac, zvuk tamburice te raskošne vezene, šlingane i dukatima ukrašene narodne nošnje. Neke od folklornih skupina stigle su iz dalekih krajeva primjerice; folklorne skupine doputovale su iz čak četiri savezne američke države – iz Wisconsina, iz Ohioa, iz New Yorka i Kalifornije, a pridružili su se i Hrvati iz australskog Pertha.

Uz brojne goste tu je bio i ansambl iz Bugarske, ovogodišnje zemlje partnera Đakovačkih vezova, kao i gosti iz daleke Indije.

Po 11. put, na svečanosti je sudjelovala Kuburaška udruga Maruševec koja je nakon sudjelovanja u tradicionalnoj svečanoj povorci s preostalih 54 folklornih društava prošetala središtem Strossmayerova grada, glasnim pucnjevima iz kubura označila početak Međunarodne smotre folklora u Strossmayerovom parku gdje su nazočne skupine podrobnije predstavile svoj program. Zastavu manifestacije Đakovački vezovi na zahtjev organizatora s ponosom je nosio član Kuburaške udruge Maruševec Dario Varga.

Procjene su kako je u povorci sudjelovalo gotovo 2.500 ljudi, a program događanja pratio je i velik broj gledatelja uživo, ali i putem direktnog prijenosa Hrvatske radiotelevizije. Podršku članicama i članovima Kuburaške udruge Maruševec i ove je godine u Đakovu izrazio načelnik Općine Maruševec Mario Klapša čestitavši Kuburašima na očuvanju i promociji tradicije maruševečkog kraja te nemjerljivom osjećaju pripadnosti i ponosa prema svom kulturnom nasljeđu.

Đakovo je tako još jednom pokazalo kako s pravom nosi titulu srca Slavonije kroz ovogodišnje uspješno izdanje manifestacije koja slavi i promovira kulturnu baštinu i identitet Slavonije i Hrvatske u cjelini.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije