povijesni štikleci

NA DANAŠNJI DAN Milan Remar bio je duša grada, mnogi ga pamte po liku Klopoteca

Bio je sportaš i novinar, poznat po svojim vinskim 'štiklecima' i 'spelancijama'.

25.7.2011. Na današnji umro je Milan Remar. Rođen je u Varaždinu 12. travnja 1921. godine u obitelji s čak petero djece. Po završetku trgovačke škole radio je u trgovini Šparing kao aranžer i poslovođa, a poslije rata u Kotarskom sindikalnom vijeću, tvornici pokućstva Florijan Bobić i GK Zagorje. Sport ga zaokuplja odmalena pa vježba u varaždinskom Sokolskom društvu i sudjeluje na svesokolskim sletovima u Ljubljani, Zagrebu i Varaždinu. Boksao je, igrao nogomet, u varaždinskoj gimnastici djeluje dulje od 30 godina. Radio je i kao novinar. Na poticaj Hinka Vildunga, direktora varaždinskog ugostiteljstva, osmislio osebujno krštenje mošta. Joža Klopotec bio je popularni lik koji je kreirao i upravo po njemu ga mnogi pamte.

25.7.1985. U 67. godini života umro je znanstvenik, sveučilišni profesor Ladislav Šaban. Rodio se u Lepoglavi, gimnaziju, glazbenu školu i studij glasovira završio je u Zagrebu. Bio je profesor zagrebačke glazbene akademije, proučavao je glazbenu povijest Hrvatske, posebno orguljaštva.

25.7.1929. U Varaždinu je rođen Zvonko Belić, svestrani umjetnik. U varaždinskoj gimnaziji maturirao je 1947. godine, radio je kao dizajner u Varaždinskoj industriji svile. Kao slikar bio je 1957. godine jedan od utemeljitelja Udruženja amatera likovnih umjetnosti sjeverne Hrvatske, današnjeg Likovnog udruženja Varaždin, pisao je pjesme koje su tiskane u zbirci pjesama pod naslovom «Štel bi još jemput», pod pseudonimom Štef Tačkar objavljivao je humorističke tekstove u varaždinskom humorističko-satiričnom listu «Grabancijaš». Među Varaždincima bio je popularan kao zabavljač, vicmaher, pjevač, ribič, šahist, veliki poznavatelj gljiva, zaljubljenik u rijeku Dravu. Zvonko Belić umro je u Varaždinu 21. listopada 1994.godine.

25.7.1917. U Podevčevu kraj Novog Marofa rođen je Emil Krnoul, svestrani varaždinski sportaš i sportski djelatnik. U mladosti se bavio gimnastikom, nogometom, skijanjem i odbojkom, nastupao je na Svesokolskom sletu u Pragu 1938.godine. Godine 1946. među utemeljiteljima je odbojkaškog kluba «Tekstilac», u kojem je bio jedan od najboljih igrača u vrijeme kada je klub igrao u saveznoj ligi. Od 1963. godine radio je kao profesionalni rekreator u kombinatu «Varteksu», animirajući zaposlene radnike i namještenike da se bave sportom i raznim rekreativnim aktivnostima. Za svoj rad primio je brojna priznanja i nagrade. Emil Krnoul umro je 26. srpnja 1976.godine u Daruvarskim Toplicama.

25.7.1803. Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac posvetio je crkvu svete Marije Magdalene u Ivancu. Crkva je građena krajem 18. stoljeća uz veliku novčanu pomoć novomarofske grane grofovske obitelji Erdödy. Zidove i strop oslikao je Antun Dovečer. Današnji izgled ivanečke crkve svete Marije Magdalene potječe s kraja 19. stoljeća, kada je poslije potresa 1880. godine obnovljena i dograđena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije