povijesni štikleci

Na današnji dan započela je gradnja željezničke pruge od Varaždina prema Zagrebu

Krajem 19. stoljeća željeznica je povezala Varaždin i Zagreb.

27.7.1908. U Varaždinu je u 68. godini umro Franjo plemeniti Placer, vlasnik najstarije varaždinske tiskare. Od svojega oca Josipa Placera naslijedio je tiskaru i vodio je od 1865. do 1895. godine kada ga je u poslu zamijenio sin Stjepan. Kroz trideset godina upravljanja tiskarom Franjo plemeniti Placer nabavio je moderne tiskarske strojeve i tiskao brojne kalendare i novine, među njima i prvi varaždinski tjednik na hrvatskom jeziku «Pučki prijatelj».

27.7.1907. Rođen je u Varaždinu Božo Težak, kemičar, teoretičar informatike. Umro je u Zagrebu 16.05.1980. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Varaždinu, a studij kemije diplomirao 1930. na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Potom je radio na Sveučilištu u Londonu, gdje je specijalizirao fizikalnu kemiju anorganskih koloidnih sistema. Doktorirao je 1946. na Sveučilištu u Ljubljani. Od 1945. je docent za fizikalnu kemiju na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu, te od 1946. godine izvanredni i od 1952. redovni profesor fizikalne kemije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od 1977. godine pa do smrti bio je direktor Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu, a kao prvi predsjednik Društva za informatiku Hrvatske ujedno uveo tu novu znanost na naše Sveučilište. Intenzivno se bavio i znanstvenoistraživačkim radom, objavivši za života više od 250 znanstvenih i stručnih radova s područja kemije, dokumentacije i informatike te održao više od 100 referata na znanstvenim skupovima

27.7.1901. Rođena je Marija Šanjek, glazbeni pedagog. Klavir je studirala i diplomirala na Konzervatoriju Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda u Zagrebu. Radila je kao nastavnica na Glazbenoj školi u Varaždinu.

27.7.1885. Započela je gradnja željezničke pruge od Varaždina prema Zagrebu. Na radilištu je stalno bilo zaposleno oko 2000 radnika pa je gradnja brzo napredovala. Već u srpnju 1886. godine, dvanaest mjeseci nakon početka radova krenuo je vlak od Varaždina do Budinščine na probnu vožnju. Pruga do Zagreba dovršena je dva mjeseca kasnije.

27.7.1775. U Varaždinu je rođen Ladislav Ebner, povjesničar. Autor je prve cjelovite povijesti grada Varaždina objavljene 1827.godine na njemačkom jeziku. U knjizi je uz prošlost opisao i tadašnji društveni život, izgled grada, kuća, ulica, javnih zgrada.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije