povijesni štikleci

Gostionica ‘K divljem čovjeku’ bila je najugledniji ugostiteljski objekt u Varaždinu

Kasnije je na tome mjestu napravljen Hotel Novak, tijekom povijesti zvao se i Hotel Istra.

28.7.1892. Gradsko poglavarstvo Varaždina izdalo je vlasniku svratišta „K divljem čovjeku“ Hajašu dozvolu da dogradi svoj ugostiteljski objekt. Gostionica i svratište „K divljem čovjeku“ u Dravskoj ulici, tridesetak metara udaljena od glavnog trga i vijećnice, bila je najugledniji ugostiteljski objekt u gradu. Prigodom proširenja dograđen je prvi kat, u prizemlju je uređena velika blagovaonica. Početkom 20. stoljeća „K divljem čovjeku“ kupio je Lika Novak i u njemu uredio prvi varaždinski hotel sa 30 soba.

28.7.1849. Rođen je Vjekoslav Klaić, književnik, povjesničar, muzikolog. Studije je završio u Beču i 1867. godine zaposlio se na varaždinskoj gimnaziji kao profesor zemljopisa i povijesti. Nakon Varaždina radi na zagrebačkoj gimnaziji a od 1893. godineprofesor je opće povijest na zagrebačkom sveučilištu. Uređivao je časopise „Hrvatska lipa“, „Vienna“ i „Gusle“. Vjekoslav Klaić bio je najznačajniji povjesničar s kraja 19. stoljeća, objavio je „Povijest hrvata“ u 5 svezaka te brojne povijesne rasprave, od kojih se ističu „Crtice iz hrvatske povijesti“, „Hrvatska plemena od 12.do 16. stoljeća“ i mnoge druge.

28.7.1846. U obitelji čizmarskog majstora Jagića u Biškupečkoj ulici u Varaždinu 28. srpnja 1846. godine rođen je Dragutin Jagić, pravnik, mlađi brat poznatog slaviste Vatroslava. Pučku školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, pravo je studirao u Zagrebu. Radio je u Zagrebačkom poglavarstvu, bio je podžupanijski perovođa u Sisku, zatim kotarski predstojnik u Velikoj Gorici a 1894. godine izabran je za županijskog tajnika u Varaždinu. Bavio se novinarstvom, bio je urednik varaždinskog tjednika «Pučki prijatelj» i časopisa «Hrvatska lipa». Dragutin Jagić umro je 14. svibnja 1902. godine u Zagrebu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije