Općina Petrijanec

Općina Petrijanec izradila Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka

Slijedi potpis ugovora.

Temeljni dokument jedinica lokalne samouprave kojim se prikazuje način na koji će potpisnici Sporazuma gradonačelnika ostvariti postavljeni cilj do 2030. godine je Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka (engl. Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Kroz SECAP se definiraju mjere i radnje koje je potrebno provesti kako bi se omogućilo smanjenje emisija CO2 za najmanje 40% do 2030. godine.

Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka Općine Petrijanec izrađen je u okviru Ugovora o sufinanciranju radnih podloga za izradu Akcijskog plana energetski održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 5.650,00 eura, što iznosi 40% procijenjenih i Fondu opravdanih troškova SECAP-a, a koji iznose 14.125,00 eura.

Kroz analizu zatečenog stanja definira se jasan smjer djelovanja na područjima energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe klimatskim promjenama.

Sporazum gradonačelnika i načelnika najveći je svjetski pokret gradova usmjeren na lokalne aktivnosti koje utječu na klimu i energiju. Gradovi i Općine koje su potpisali Sporazum podržavaju zajedničku viziju za 2050. godinu: ubrzavanje dekarbonizacije njihovih teritorija, osnaživanje kapaciteta za prilagodbu na neizbježan utjecaj klimatskih promjena te omogućavanje građanima pristup sigurnoj, održivoj i povoljnoj energiji. Gradovi i Općine se obvezuju na djelovanje koje će podržati smanjenje stakleničkih plinova za 40 % do 2030. godine te usvajanje zajedničkog pristupa rješavanju ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Europski sporazum gradonačelnika za klimu i energiju okuplja više od 7.000 tijela lokalne i regionalne samouprave u 57 zemalja koja su se dobrovoljno posvetila provedbi ciljeva EU-a za klimu i energiju pripremom i provođenjem Akcijskog plana za održivu energiju i prilagodbu klimatskim promjenama (SECAP) prije 2030. godine. Zadatak lokalnih i regionalnih samouprava je predvidjeti štetne učinke klimatskih promjena i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila ili umanjila šteta koju ona može uzrokovati, jer se pokazalo da dobro planirana, rana akcija prilagodbe štedi novac i spašava živote.

U Hrvatskoj je 28 gradova (22,05%) i 9 općina (2,1%) izradilo SECAP-e (graf 1 i 2 i tablica 1). koji će im poslužiti kao učinkovit alat za planiranje mjera ublažavanja i prilagodbe koji obuhvaća i analizu ranjivosti te pregled sektora koji su ranjivi i koje mjere treba planirati. Kvalitetni SECAP-i osigurat će gradovima bolju pripremljenost mjera za financiranje, a time i pravovremenu provedbu i veću otpornost lokalne zajednice na najrizičnije prijetnje klimatskih promjena.

Pregled gradova i općina s izrađenim SECAP-ima možete pregledati na KARTI.

-“Cilj ovoga još jednog odobrenog projekta i ovog strateškog dokumenta bio je izrada kvalitetnih Programa ili SECAP-a, odnosno omogućiti izradu ocjene utjecaja ranjivosti i rizika na klimatske promjene što je preduvjet za definiranje odgovarajućih mjera prilagodbe i niskougljičnog razvoja. Lokalnim djelovanjem i identificiranjem prioritetnih mjera za ublažavanje klimatskih promjena, Općina Petrijanec želi pridonijeti zaštiti okoliša te ublažavanju klimatskih promjena. I ono što je najbitnije na temelju upravo ovog akcijskog plana odobren nam je projekt sufinanciran sa 251.751,80 eura s PDV-om što čini 80% procijenjenih i Fondu opravdanih ukupnih troškova projekta, koji iznose 314.689,75 eura s PDV-om gdje ćemo na čak 19 lokacija za sadnju na koje se planira zasaditi 826 stabala te 535 drvenastih grmlja te obnovu i izgradnju tri trga u naselju Petrijanec, Družbinec i Nova Ves Petrijanečka.” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije