večer pod zvijezdama

Jedinstven program ove subote organizira Udruga građana Margareta iz Margečana, evo o čemu je riječ

Črleni fratar vas čeka.

U subotu, 10. kolovoza, Udruga građana Margareta iz Margečana organizira program „Večer pod zvijezdama“. Tom prilikom svi zainteresirani će u povorci krenuti na večernji uspon prema ostacima tajanstvene utvrde Gradišče na brdu Cukovec kod Margečana. Polazak je u 19 sati s livade kod Lovačkog doma „Šumski zec“, a uspon koji traje oko 20 minuta nije fizički zahtjevan.

Povorku će predvoditi „črleni fratar“. Prema legendi koja se u Margečanu prenosi s koljena na koljeno, u utvrdi Gradišče živjeli su u srednjem vijeku črleni fratri (crveni fratri) kako su ih u narodu zvali. Tko je i kada sagradio utvrdu Gradišče do danas nije sa sigurnošću poznato, ali vjerojatno je da su to bili vitezovi Ivanovci poznati još kao vojnički i bolnički red sv. Ivana od Jeruzalema. Red su činili redovnici, redovnici bolničari i redovnici ratnici. Ivanovci su već u 12. stoljeću u ovom kraju imali velike posjede, a središte im je bilo u Pustoj Beli, još jednoj obližnjoj utvrdi.

Nakon uspona slijedi druženje pri črlenom fratru. Pripremili smo srednjovjekovni objed s nekoliko jela, a vlasnica imanja Bijela murva će ispričati kako do zdravih namirnica po uzoru na srednjovjekovne vrtove gdje se je sve uzgajalo pomoću onoga što je postojalo na imanju. Moći ćete probati ljekovito vino od matičnjaka, liker od ljubičice te različite domaće namaze na domaćem kruhu.

Nakon druženja, u 21 sat slijedi noćni spust u dolinu pod svjetlima fenjera. Kod kuće potražite i ponesete stare petrolejke. U slučaju da nemate svoju, osigurani su fenjeri koje ćete moći iznajmiti ili ponijeti za uspomenu uz simboličan dobrotvorni prilog.

Druženje se nastavlja na livadi kod lovačkog doma uz kino pod zvijezdama. U 21:15 slijedi kino pod zvijezdama i gledanje filma „Sve što poželiš“, znanstveno fantastična komedija s Robinom Williamsom iz 2015. godine. Film je ujedno i njegova posljednja uloga.

Po završetku filma oko 22:45, druženje se nastavlja uz gledanje zvijezda padalica ili nebeskih krijesnica. Meteorski roj Perezidi vrhunac svoje aktivnosti dosiže svake godine oko 10. kolovoza, na datum smrti kršćanskog mučenika sv. Lovre koji je stradao 258. godine. Kada Zemlja prolazi kroz roj perzeida, prašina i sitne čestice sagorijevaju u atmosferi. Noćno nebo tada osvjetljavaju meteori, a po legendi to su suze sv. Lovre koje na dan njegove smrti padaju s neba. Perzeidi su trag prašine i sitnih čestica koje ostaju iza kometa Swift-Tuttle, koji je otkriven 1862. godine.

Ulaz je slobodan, a radi udobnosti ponesite deku.

Program:

19:00 – Večernji uspon na Gradišče k Črlenom fratru
21:00 – Spust u dolinu uz fenjere
21:15 – Kino na ledini, film “Sve što poželiš”
22:45 – Gledanje zvijezda padalica

Preporučeno
Najnovije