Grad Ivanec

U Ivancu postavljeno 13 kamera za nadzor javnih površina, evo gdje se nalaze

Iz Grada najavljuju postavljanje još kamera, gdje će one biti potrebne.

Ovih dana u rad se pušta prva faza sustava videonadzora Grada Ivanca, koji će biti u funkciji povećanja sigurnosti građana te gradske imovine i infrastrukture na javnim površinama.

Lokacije videonadzora i broj kamera definirani su temeljem Procjene ugroženosti čiju je izradu Grad naručio prošle godine, a kojom su utvrđeni prostori od posebnog interesa u pogledu sigurnosti. Oni uključuju ključne ulazne i izlazne pravce u grad iiz grada te javne površine na kojima se okuplja veći broj ljudi, a na kojima je prethodnih godina zabilježen veći broj kaznenih djela.

Postavljeno je ukupno 13 kamera na kritičnim lokacijama u širem gradskom centru.

Lokacije kamera

Tako je glavni gradski trg s kontaktnim zonama pokriven sa četiri kamere. Gradski park i Centar za posjetitelje Kukuljević te parkiralište kod Caritasa pokriveni su s pet, a skate park s dvije kamere.

Na zapadnom kružnom toku postavljene su dvije kamere, od kojih jedna ima mogućnost prepoznavanja registracijskih oznaka i boje vozila.

Radove izvodi tvrtka Teltronic d.o.o. iz Zagreba, koja je posao dobila putem javne nabave, a ukupna vrijednost izvedenih radova s nadzorom iznosi 33.000 eura.

Funkcija sustava videonadzora, koji posljednjih godina uvodisve veći broj gradova u Hrvatskoj, jest prevencija kaznenih djela i pomoć policiji u pronalaženju počinitelja.

– Ono što posebno naglašavamo jest da su snimke nadzornih kamera strogo kontrolirane, a pristup sustavu omogućen je isključivo odgovornoj osobi, koju imenuje Grad, te policiji temeljem naloga – poručuju iz Grada Ivanca.

U narednim godinama sustav videonadzora će se i dalje dopunjavati po fazama, a u konačnici bi trebao obuhvatiti svejavne prostore i građevine od interesa za Grad te ulazne i izlazne pravce na administrativnom području Grada.

Temeljem najava MUP-a o tome da se u proceduru stavlja prijedlog kojim bi praćenje i obrada prometnih prekršaja postala obveza gradova i općina, u Gradu se razmatra i dopuna sustava s kamerama za nadzor brzine na kritičnim lokacijama.

U razradi projekta Grad će se konzultirati s nadležnom policijskom upravom i prometnim stručnjacima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije