povijesni štikleci

Na današnji dan prije 335 godina okončana je gradnja zgrade isusovačkog kolegija u Varaždinu

Danas je u toj zgradi Fakultet organizacije i informatike.

12.8. 1924. U Čakovcu je rođen Zvonko Juras, znanstvenik, defektolog. Učiteljsku školu završio je u Križevcima, studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Londonu i New Yorku specijalizirao je rehabilitaciju slušno oštećenih osoba i 1977. godine doktorirao na Medicinskom fakultetu na temu «Principi i kriteriji primjene individualnih slušnih aparata kod starijih nagluhih osoba». Svu svoju znanstvenu djelatnost posvetio je školovanju osoba oštećena sluha te problematici rehabilitacije gluhonijemih, gluhih i nagluhih ljudi. Radio je u Zavodu za gluhonijemu djecu, bio je predavač na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji i redoviti profesor na Visokoj defektološkoj školi. Autor je brojnih znanstvenih radova. Zvonko Juras umro je u Varaždinu 22. listopada 2004. godine. Vrijedna ostavština uglednog znanstvenika darovana je varaždinskom Gradskom muzeju.

12.8.1764. Ban Franjo Nádasdy, koji je bansku službu obnašao u Varaždinu, naredio je gradskom magistratu da hitno očisti grabišta s vodom oko varaždinskih bedema. U vodu su bacani otpaci i gradsko smeće pa je prijetila zaraza, a u ljetnim mjesecima širio se smrad.

12.8.1691. Okončana je gradnja zgrade isusovačkog kolegija u Varaždinu. Radovi su započeli u travnju 1689. godine, ali je dolazilo do čestih prekida u gradnji zbog ratnih sukoba i opasnosti od Turaka, bilo je i problema s nabavom opeke. Radove na isusovačkom samostanu izveo je zidarski obrtnik iz Leibniza Jakob Schmerleib.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije