poticanje razvoja poljoprivrede

KONTROLA PLODNOSTI TLA Međimurska županija i dalje unapređuje poljoprivredu i štiti okoliš

Međimurska županija od 2014. godine provodi projekt „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji“

S ciljem ostvarenja visokog i kvalitetnog prinosa svake kulture na poljoprivrednim površinama u Međimurskoj županiji, te u svrhu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, Međimurska županija od 2014. godine provodi projekt „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji“

Kako bi pomogla krajnjim korisnicima ovog projekta vrijednog više od 35 tisuća eura, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, zadrugama i trgovačkim društvima, svake godine okuplja veći broj jedinica lokalne samouprave u nadi da se briga za poljoprivredu proširi diljem županije.

Ove su se godine u projekt uključili grad Čakovec, te općine Belica, Domašinec, Orehovica, Mala Subotica, Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Kotoriba i Donja Dubrava, uz dakako tvrtku Labosan d.o.o. pod čijom se ingerencijom projekt provodi.

Cilj programa je unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica, povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje kroz ulaganje u preradu i razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Krajem 2023. godine u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava iz Međimurske županije bilo je upisano 4.214 poljoprivrednih gospodarstava, od čega 4.125 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a raspolagali su s 30.530 hektara poljoprivrednih površina. Zbog važnosti poljoprivrednog sektora i postojećih problema te novih izazova Međimurska županija je izradila Program potpora poljoprivredi za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji obuhvaća 14 mjera koje su usklađene s uredbama Europske komisije koje uređuju državne potpore.

U djelokrugu rada svake lokalne i regionalne samouprave je briga o proizvodnji i proizvođačima te poljoprivredi i svojim poljoprivrednicima, na što je skrenuo pozornost župan Međimurske županije Matija Posavec pritom dodavši kako je ovo jedan u nizu brojnih potpora i projekata koje Međimurska županija sustavno provodi s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede, unaprjeđenja ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije