Grad Ivanec

Počela sanacija arheološkog lokaliteta Stari grad Ivanec

Radovi se izvode uz stalnu prisutnost arheološkog i građevinskog nadzora.

Protekla dva tjedna veliki interes građana pobudili su radovi u budućem arheološkom parku, na lokalitetu Stari grad u Ivancu. Ovdje se izvodi sanacija građevinskih nalaza u dijelu lokaliteta koji je arheološki istražen i spreman za prezentaciju.

Radovima u ovoj fazi obuhvaćena je strukturalna sanacija kamenih zidova gotičkih, renesansnih i baroknih dijelova Starog grada te izravnanje okolnog terena i zapunjavanje iskopa preostalih iz istraživanja, koja su bila sustavno provođena od 1998. do 2012. godine.

Radi pristupa terenu i očuvanja povijesnih građevinskih struktura morat će se ukloniti i veći dio stabala koja rastu unutar samih zidina.

Radovi se izvode uz stalnu prisutnost arheološkog i građevinskog nadzora, a izvodi ih tvrtka ISF d.o.o. iz Ivanca.

Paralelno s radovima, pristupit će se izradi projekta prezentacije arheološkog lokaliteta kako bi u dogledno vrijeme on bio otvoren za građane i posjetitelje.

Jučer su lokalitet obišle pročelnica Vesna Pascuttini Juraga i Ivana Peškan iz Konzervatorskog odjela u Varaždinu, kako bi gradskim čelnicima i izvođaču dale smjernice za daljnje postupanje.

Gradonačelnik Milorad Batinić izrazio je nadu da će Ministarstvo kulture i medija ubuduće prepoznati vrijednost ovog lokaliteta koji je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro na nacionalnoj razini, s obzirom na to da sve dosadašnje prijave na natječaje Ministarstva nisu bile odobrene.

Grad ulaže vlastita sredstva u obnovu nacionalne baštine

– U građevinske radove na sanaciji, nadzor i izradu projekta prezentacije uložit ćemo ove godine više od 50.000 eura vlastitih sredstava. Podrška Konzervatorskog odjela u Varaždinu je neupitna i s njima imamo dobru suradnju, ali volio bih da nadležno Ministarstvo i financijski prati napore Grada da sačuva najvrjedniji kulturno – povijesni lokalitet na svojem području – izjavio je Batinić.

Daljnja istraživanja

– Kroz niz arheoloških istraživanja Staroga grada otkriveni su segmenti ivanečke povijesti koje stručnjaci nisu mogli ni slutiti. U jednoj od kampanja detektirani su temelji romaničke crkve (11.-12. st.) za koju se nije ni znalo da je postojala te je u planu da se ona dogodine u potpunosti istraži. Također, prilikom izravnanja terena otkrivene su građevinske strukture u zapadnom dijelu lokaliteta koje još do sada nisu istraživane, a koje bi mogle uvelike pridonijeti razumijevanju nastanka i izgleda Staroga grada. Želja nam je da budućim generacijama prezentiramo povijest Ivanca za koju smo mi bili zakinuti – izjavio je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije